Nazivlaggen en beelden Hitler te koop op terrein oorlogsmuseum: 'Ongepast'

Gepubliceerd op 27 mei 2024 om 08:31

Hakenkruizen, nazivlaggen of borstbeelden van Hitler: het was dit weekend allemaal te koop op het terrein van Oorlogsmuseum Overloon. Het museum organiseerde het jaarlijkse evenement Militracks, met een markt waar deze spullen in veelvoud te koop waren.

Bezoekers hebben zich bij Omroep Brabant gemeld. "Dit is totaal ongepast", zegt bezoeker Paul (48).

Profielfoto van Raymond MerkxGeschreven door Raymond Merkx

 

Dit gaat te ver! Ik vind dit absoluut niet kunnen", vertelt Paul, nog altijd geschrokken van wat hij zag. Hij belde zelfs de politie. "Ik zag vlaggen met hakenkruizen en koffieservies met Adolf Hitler erop. Het neigt echt naar propagandamateriaal." Hij bezocht het evenement met zijn negenjarige zoontje. "Ik ging daar met een hele rare smaak weg."

Ook bezoeker Frank Gijssen doet zijn beklag. "Het is een markt waarbij je struikelde over hakenkruizen en SS-tekens. Wat een tegenvaller en wat een ongemakkelijke ervaring", meldde hij. "Waar mensen openlijk met nazisymboliek op kleding en hoofddeksels in het museum rondlopen en zich staan te verheerlijken aan Duits oorlogsmaterieel."

Jaarlijks evenement
Al jarenlang organiseert Oorlogsmuseum Overloon een groot historisch evenement: Militracks. Het draait vooral om Duitse voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, die tijdens de gelegenheid rondrijden. Vast onderdeel is een markt, waar mensen spullen kunnen kopen van de geallieerden, maar ook van de nazi's.

In Nederland is het openlijk dragen van hakenkruizen verboden. Dit was níet toegestaan op het evenement. "Het verkopen of bezitten van spullen uit de Tweede Wereldoorlog is niet verboden", benadrukt Andreas Smulders, die de markt organiseert vanuit Oorlogsmuseum Overloon. Toch levert het wel discussie op. Lees meer op bron:https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4477705/nazivlaggen-en-beelden-hitler-te-koop-op-terrein-oorlogsmuseum-ongepast

Foto's en filmpje Militracks 2024 klik hier

Militracks in Oorlogsmuseum trekt 17.000 bezoekers: ‘Overloon mag geen bedevaartsoord worden’

27 mei 2024 08:31

Het waren alleen maar Duitse oorlogsvoertuigen die afgelopen weekeinde rijdend te zien waren in Oorlogsmuseum Overloon tijdens Militracks dit weekend. Gewoon omdat de Nashorn, Hetzers en Panzers technisch gezien in de Tweede Wereldoorlog tot de top behoorden.

Lees meer »