Dit speciale brood smaakt fantastisch, maar er kunnen maar 300 mensen gelukkig gemaakt worden

Gepubliceerd op 22 juni 2024 om 08:16

Je moet er wat moeite voor doen om het te bemachtigen. Dat wil zeggen: je moet dit weekend naar Sambeek afreizen om het Sint Jansbrood - vol kersen en rozijnen - te kunnen verorberen. In een ‘oplage’ van driehonderd stuks gebakken door bakker Marco Degen uit Overloon.

Door Joost Ariaans 20-06-24

Eerst even wat uitleg.

Het Sint Jansbrood is een speciaal brood. Het werd in Sambeek in 1986 geïntroduceerd bij de festiviteiten rondom het 500-jarig bestaan van de Sambeekse Toren. Er was een groot dorpsfeest zegt René Klaassen, bestuurslid van 500 jaar Sambeekse Toren. Iemand van ons bestuur had gehoord dat er in Ledeacker een bakker was die een bijzonder lekker brood maakte, dat wilden wij ook.

Plagiaatbrood?

Er werd contact opgenomen met die bakker en het Sint Jansbrood was geboren. In Ledeacker heette het het Sint Catharinabrood.Of het Sambeeks brood daarmee een soort plagiaat is? Nee, vindt Klaassen. Een kerstbrood heet met Pasen toch ook paasbrood? Is gewoon hetzelfde brood.

 

Daar is niets tegenin te brengen.

De bakker in Ledeacker deed het een paar jaar, zijn taak werd later overgenomen door bakker Van den Bergh uit Afferden die een filiaal in Boxmeer had. Had dus.
Hij is gestopt. We moesten op zoek naar een andere echte warme bakker. Zegt mede-bestuurslid Toon Gerrits. En die zijn tegenwoordig op de vingers van één hand te tellen.

Een speurtocht werd ingezet, want voor een stichting zonder geld is kwaliteit natuurlijk belangrijk, maar de kostprijs zeker. Voor de mensen die het brood kopen, moet het ook betaalbaar blijven zodat we deze traditie in stand kunnen houden. Zegt Klaassen.

Zwaar gevuld brood

En toen was daar Marco Degen uit Overloon die het brood wel wilde bakken. Ze zijn naar mij gekomen: ‘We hebben een probleem, onze bakker is gestopt’. Of ik dit brood volgens traditioneel recept kon maken. Dat kon ik. Ook al hebben ze een behoorlijke hoeveelheid nodig. Ik maakte al een soortgelijk brood, met spijs en kersen. Het Sint Jansbrood is met banketbakkersroom. Het is een zwaar gevuld brood met rozijnen en krenten.