Ruiken, proeven, voelen

Gepubliceerd op 23 juni 2024 om 09:14

Hannie Alders – van Hees, melkveehoudster in Overloon, lid ZLTO Land van Cuijk, deelnemer Land van Cuijk, Boert Bewust en Klasseboer Land van Cuijk.

(foto) van DorpsFestival Overloon: Een Dag vol Vermaak en activiteiten ten behoeve van de Alpe d'HuZes

Dinsdagochtend, een groep brugklassers uit Land van Cuijk komen kennis maken met onze boerderij. Ik stel de eerste vraag: ‘Zijn jullie ooit op een boerderij geweest?’ Er gaan twee handen de lucht in van de in totaal twintig leerlingen. Daar schrik ik toch van. In het Land van Cuijk is de boer nooit ver weg en toch lijkt deze verder weg dan ooit voor deze leerlingen. Aan mij de taak om hier verandering in te brengen. 

Als melkveehouder ben ik trots op mijn dieren en de producten die van onze melk worden gemaakt. Dit laat ik dan ook vol trots zien. Toch is zien alleen niet voldoende. Kinderen moeten niet alleen kijken en luisteren, ze moeten beleven. Ruiken, proeven, voelen, simpelweg alle zintuigen gebruiken we deze ochtend. Natuurlijk zijn kalfjes schattig, maar het zijn ook baby’tjes die je goed moet verzorgen, dus gaan de leerlingen ze voorzien van water en vers stro. Zo neem ik de leerlingen mee over het hele bedrijf. Als beloning mogen ze proeven wat er allemaal voor lekkers van melk gemaakt wordt.

dorpsfestival-overloon-een-dag-vol-vermaak-en-activiteiten-ten-behoeve-van-de-alpe-d-huzes-01-04-2024-126-high-5h0gtl-standard.webp

Lees meer op bron:https://www.kliknieuwsdemaasdriehoek.nl/nieuws/column/223933/-boerencolumn-ruiken-proeven-voelen