Niet zo maar een dierentuin: ZooParc Overloon focust op behoud bedreigde soorten

Gepubliceerd op 1 juli 2024 om 09:38

ZooParc Overloon is misschien niet de grootste dierentuin van Nederland, maar heeft wel een belangrijke functie. De focus ligt op de in het wild bedreigde diersoorten. ,,We willen niet alleen zorgen voor vermaak.”

Door Joost Ariaans 30-06-24

In 10 jaar tijd kan er veel veranderen. ZooParc Overloon was een kwakkelende dierentuin. Bezoekersaantallen liepen terug, net als de inkomsten. Het gevolg: een faillissement. Hoe anders is het nu, na de overname van Libéma dat, onder andere, ook safaripark Beekse Bergen onder zijn hoede heeft. De bezoekersaantallen groeiden, van 100.000 naar het dubbele.

En oh ja, de dieren.
Die veranderden ook. Er kwamen nieuwe gezichten.

‘Simpele collectie’

De oude collectie was een wat simpele collectie met veel niet bedreigde diersoorten”, zegt Hoofd Dierverzorger Steven van den Heuvel. ,,Denk aan de wasbeer, de neusbeer. De Indische antilope. We hebben nog steeds neusberen. Drie mannetjes. Als die overlijden is het einde verhaal. De collectie was niet slecht maar we wilden ons meer focussen op in het wild bedreigde dieren.”

 

ZooParc telt 75 diersoorten, in totaal 290 dieren. Per jaar worden gemiddeld tussen de twintig en dertig dieren geboren en gehaald vanuit andere dierentuinen. Ongeveer hetzelfde aantal overlijdt en vertrekt uit Overloon. ,,Daarmee blijft de collectie in balans. We groeien ieder jaar iets, met één of twee procent. Maar dat is niet het doel.”

Doel is bescherming van bedreigde diersoorten. ,,Dierentuinen kunnen daar een grote rol in spelen. Binnen de Europese dierentuinen zijn er ongeveer 400 soorten programma’s opgezet om een gezonde populatie van deze dieren in dierentuinen te houden. Kijk naar de mhorrgazelle. In het wild waren ze uitgestorven maar via de fok in dierentuinen zijn ze weer uitgezet in het wild in Noord-Afrika.” ZooParc heeft zeven van die zeldzame gazellen, waarvan er wereldwijd nog maar vijfhonderd zijn. Met de komst van vijf dieren, een mannetje en vier vrouwtjes, kan het dierenpark in Overloon een bijdrage leveren aan het behoud van deze soort. ,,Dat lukte dit jaar voor het eerst met de geboorte van twee mannelijke gazellen.”

 

Reservepopulatie voor als het misgaat

 

We hebben ook soorten die we houden als reservepopulatie. Mocht uitsterving dreigen, dan kunnen we ze nog terugzetten in het wild. Een voorbeeld is de fossa (een fretkat), waarvan er hier in juni twee zijn geboren. In Madagaskar wordt in rap tempo het regenwoud gekapt en leven er nog maar tussen de 5.000 en 10.000 fossa’s in het wild. In de Europese dierentuinen leven er tussen de 200 en 250. Als het helemaal misgaat in Madagaskar, voorkomen we zo dat de soort definitief van de aarde verdwijnt.”

Lees meer op bron:https://www.ad.nl/land-van-cuijk/niet-zo-maar-een-dierentuin-zooparc-overloon-focust-op-behoud-bedreigde-soorten~a3c29a4d/