boek gepresenteerd in Oorlogsmuseum Overloon, op het voormalige slagveld

Gepubliceerd op 27 november 2016 om 18:30

Nieuw licht op een van de bloedigste hoofdstukken van oorlog en bevrijding in Brabant

OVERLOON - De zwaarste tankgevechten in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben zich afgespeeld in het gebied tussen Son, Nuenen en Eindhoven. Niet rond Overloon. Dit blijkt uit nieuw onderzoek naar de Duitse tegenaanval in Brabant en Limburg in najaar 1944. Nooit eerder verscheen er zo'n diepgravend onderzoek dat ook nog eens een ander licht schijnt op de gebeurtenissen van toen. Dit weekend is het boek gepresenteerd in Oorlogsmuseum Overloon, op het voormalige slagveld.

KampfgruppeWaltherDiddenSwarts-1.jpg

Tot nu toe werd altijd aangenomen dat Overloon het toneel was van de grootste tankslag in ons land maar dat is een 'mythe', volgens auteurs Jack Didden en Maarten Swarts.

'Na-oorlogse fabeltjes', noemt Didden ze. "Er waren veel wrakken achtergebleven, dus het leek er wel op. Er woedde rond Overloon inderdaad een zware strijd, met veel slachtoffersr."

Maar onderzoek van bekende en ook nooit geraadpleegde bronnen wijst iets anders uit. Volgens Didden was er niet 'één grote tankslag. Bovendien: wat is een tankslag of veldslag? "De meeste gevechten, duels vooral, vonden plaats rond Son. Daar werden gedurende de september-dagen meer dan 120 tanks ingezet. Aan Britse zijde maximaal negentig tanks en aan Duitse zijde maximaal dertig", zegt Didden. In het boek zijn alle plekken gelokaliseerd waar tanks getroffen werden, soms op de vierkante meter. lees meer op bron: www.omroepbrabant.nl/?news/258064902/Nieuw+licht+op+een+van+de+bloedigste+hoofdstukken+van+oorlog+en+bevrijding+in+Brabant.aspx

 

lees ook Tankslag of niet? in Overloon op www.fotoalbertoverloon.nl/nieuws/195469_tankslag-of-niet-in-overloon

PantherinOverloon-1.jpg