Handen af van onze hulpverleners

Gepubliceerd op 26 december 2017 om 19:50

De hulpverleners roepen dan ook mensen op om hulpverleners met rust te laten, zodat zij hun werk veilig kunnen doen.

Elk jaar zijn de hulpdiensten druk tijdens kerst en oud & nieuw. Vooral de brandweer rukt soms tientallen keren uit om buitenbranden te blussen die veroorzaakt zijn door vuurwerk. De politie zal dan ook hard optreden als hulpverleners lastig worden gevallen

Het OM eist in strafzaken die oud en nieuw gerelateerd zijn hogere straffen dan anders. Als het gaat om geweld tegen mensen met een publieke taak, dan ligt de strafeis 200 procent hoger. Strafbare feiten zoals belediging of mishandeling van bijvoorbeeld ambulancepersoneel of medewerkers van de brandweer of politie worden extra zwaar aangepakt.Het OM wil daarmee het signaal afgeven dat geweld tijdens de jaarwisseling niet wordt getolereerd.

Snel voor de rechter
Om snel en efficiënt te kunnen reageren op strafbare feiten worden zoveel mogelijk strafbare feiten meteen afgestraft. Dat betekent meteen een strafvoorstel van het OM of binnen een week na oud en nieuw voor de rechter.

lees ook Vuurwerk gooien naar hulpverleners of politie is gelijk aan poging tot doodslag Laat duidelijk zijn; als er iemand is die ondanks alle waarschuwingen vooraf toch nog zo’n ‘granaat’ naar deze mensen gooit, dan kun je erop rekenen dat we je komen ophalen. We houden je aan voor ‘poging doodslag lees meer op https://www.overloonnieuws.nl/nieuws/228563_vuurwerk-gooien-naar-hulpverleners-of-politie-is-gelijk-aan-poging-tot-doodslag

Wat zijn de belangrijkste vuurwerkregels?

U mag vuurwerk alleen afsteken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. U kunt een boete van € 100 krijgen als u vuurwerk afsteekt buiten deze tijden. En uw vuurwerk wordt in beslag genomen.


- Op de verpakking van legaal vuurwerk staat welke leeftijd u moet hebben om het te mogen afsteken. De minimumleeftijd (12, 16 of 18 jaar) hangt af van het soort vuurwerk.


- Illegaal vuurwerk is verboden om te kopen, af te steken en in bezit te hebben. Illegaal vuurwerk voldoet niet aan de wettelijke eisen en kan daarom bij gebruik zeer gevaarlijk zijn. Het is niet te koop in legale vuurwerkwinkels.


- U kunt op 3 werkdagen vuurwerk kopen. De koopdagen in 2017 zijn 28, 29 en 30 december. U moet minimaal 12, 16 of 18 jaar zijn om vuurwerk te kunnen kopen. Op de verpakking staat hoe oud u moet zijn. U mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk kopen en in huis bewaren.

Melden illegaal vuurwerk
Als u denkt dat ergens illegaal vuurwerk wordt opgeslagen of verkocht, kunt u dit melden bij de politie. Dit kan via telefoonnummer 0900-8844. U kunt dit ook anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000. Wilt u een vernieling op heterdaad (acuut) melden? Bel dan 112. bton:https://www.politie.nl/