Home » Nieuws » Dit wordt het nieuws op woensdag 21 februari

Dit wordt het nieuws op woensdag 21 februari

Gepubliceerd op 21 februari 2018 om 19:44

In Dit wordt het nieuws, de eerste dagelijkse nieuwspodcast van Nederland, praten redacteuren van NU.nl en interessante gasten je 's ochtends in een klein kwartier bij over het nieuws van de afgelopen nacht en wat er die dag te gebeuren staat

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang is de kans groot dat Nederland voor het eerst sinds vrijdag weer een of zelfs twee gouden medailles pakt. De achtervolgingsploegen (mannen en vrouwen) rijden namelijk een halve finale en als het goed is daarna ook de finale. Beide teams zijn titelverdediger.

Onze verslaggevers in Pyeongchang blikken in deze video vooruit op wat er vandaag gaat gebeuren op de Spelen.

Het hoger beroep in de zaak die draait om de Posbankmoord gaat vandaag van start. De twee mannen die ervan worden verdacht Alex Wiegmink uit Drempt te hebben doodgeschoten in 2003 zijn in beroep gegaan tegen hun straf. De rechtbank veroordeelde Souris R. uit Veghel op 7 juni vorig jaar tot zestien jaar voor het doden van Alex Wiegmink op de Posbank in Rheden in 2003. Medeverdachte Frank S. uit Boekel kreeg veertien jaar cel.

Wat moet je weten in de zaak van de Posbankmoord?

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag een ontmoeting met studenten en docenten ter nagedachtenis van de dodelijke schietpartij in Parkland in Florida op 14 februari. Bij de schietpartij kwamen zeventien studenten om het leven. De schutter is de 19-jarige Nikolas Cruz, een oud-leerling die van school was gestuurd. Hij heeft zijn daad bekend.

Scholieren in de VS riepen maandag op tot strengere wapenwetten.

De laatste heenwedstrijden in de achtste finale van de Champions Leaguestaan vanavond op het programma. Kevin Strootman wacht met AS Roma een lastige uitwedstrijd bij Shakhtar Donetsk. De Oekraïense ploeg was in de groepsfase twee keer te sterk voor Feyenoord. Manchester United, de club van Daley Blind, gaat op bezoek bij Sevilla. Over drie weken zijn de returns in Italië en Engeland.

Gisteren begon Arjen Robben op de bank bij Bayern München, dat met 5-0 van Besiktas won, en hij was daar niet blij mee.

Dit gebeurde er vannacht

De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben het kabinet zoals verwacht groen licht gegeven om het raadgevend referendum af te schaffen. Ook zien zij geen bezwaren in het voornemen van het kabinet om het onmogelijk te maken om de intrekkingswet aan een referendum te onderwerpen. De coalitiepartijen vinden geen enkele oppositiepartij aan hun zijde. Dat is de uitkomst van het debat gisteravond over de intrekking van de Wet raadgevend referendum.

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, gaat volgens RTL vandaag bekendmaken dat Lelystad Aiport niet in 2019 wordt uitgebreid, maar minstens een jaar later. In eerste instantie zouden er vanaf 2019 ook burgervluchten op Lelystad Airport vliegen, maar de minister heeft meer tijd nodig om onderzoek te doen naar onder meer geluidsoverlast.

Door een brand in een flat in Rotterdam zijn meerdere mensen gewondgeraakt. Elf mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze rook hebben ingeademd, meldt de brandweer. In een pand van woonondersteuning Roobrughof voor jongeren met een psychosociale problematiek waren twee brandhaarden.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) komt woensdag met de wet waardoor na de geboorte van een baby de partner van de moeder meer dagen vrij krijgt. Het totale mogelijke verlof gaat naar maximaal zes weken. Vaders krijgen nu nog twee dagen verlof op kosten van de werkgever. Vanaf volgend jaar wordt dit een hele week. Ook kunnen partners in het eerste halfjaar na de geboorte straks vijf weken extra geboorteverlof krijgen. 

Het kabinet gaat 10 miljoen euro extra uittrekken voor topsport. Sporttalenten en topsporters moeten daardoor vaker in staat zijn om deel te nemen aan buitenlandse wedstrijden.  Ook moeten talenten beter worden begeleid en onkosten van aankomende en gearriveerde topsporters worden vergoed, schrijft minister Bruno Bruins aan de Tweede Kamer.

Dit schrijven andere media vandaag

Personeel in de zorg zit steeds vaker ziek thuis en dat kost de zorgsector honderden miljoenen euro's per jaar. Het ziekteverzuim in de zorg is sinds 2012 sterk gestegen, rekende Trouw uit. De stijging komt doordat werknemers drie maanden tot een jaar thuis zitten met klachten, die meestal worden veroorzaakt door de hoge werkdruk.

Door een nieuwe manier van het stellen van een diagnose kan de ernst van een beroerte in drie tot vijf minuten worden vastgesteld. Daardoor kan het afsterven van hersenweefsel tegen worden gegaan, schrijft De TelegraafDoor algoritmen kunnen veranderingen in de hersenen sneller worden geconstateerd.

En dan nog dit

Op deze toch al met veel sport gevulde dag kan Mathieu van der Poel een recordzege behalen. De 23-jarige Nederlandse veldrijder kan tijdens de voorlaatste wedstrijd van het seizoen zijn 31ste overwinning van dit seizoen pakken. Daarmee zou hij het record van de Belg Sven Nys evenaren. Die presteerde dat in het seizoen 2006/2007. Als Van der Poel niet wint, heeft hij zondag in Oostmalle nog een laatste kans om Nys voorbij te gaan.

Deze nieuwsbrief is geschreven door Job van der Plicht.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.