Nieuwe boom voor Wilhelminaplein

Gepubliceerd op 7 maart 2018 om 19:12

De nieuwe boom op het Wilhelminaplein wordt op 21 maart geplant.De oude Wilhelminaboom wordt 14 maart gekapt en dat is inderdaad op Boomfeestdag. Een boom kappen op de Boomfeestdag is bepaald niet gebruikelijk, maar het is in dit geval de beste datum zodat de nieuwe boom nog dit seizoen te planten is.

 

Eerder kan niet vanwege de wettelijke bezwarenprocedure en het broedseizoen begint op 15 maart en dan gelden er weer andere regels voor het kappen van bomen. Gelukkig komt er op de eerste dag van de lente meteen een nieuwe boom,  een flinke linde van 12 meter hoog.

De Wilhelminaboom is zo ziek dat de kans op spontaan afbrekende takken te groot is zodra er in de lente weer blad aan komt. Wijkraad Boxmeer Centrum en Centrum Management Boxmeer zijn om advies gevraagd en zien vanuit het oogpunt van veiligheid de noodzaak voor de kap.

De boom is in 1898 geplant ter gelegenheid van de kroning van koningin Wilhelmina. Zo’n 8 jaar geleden zijn er bij de boom al verbeteringen uitgevoerd tijdens de reconstructie van het plein. Op dat moment was de gezondheidssituatie van de boom al sterk verslechterd. Helaas deed een nieuwe ziekte de verbeteringen teniet.

Gelukkig blijft de boom toch een klein beetje voortbestaan. Op initiatief van Fred Verhees wordt hout van de Wilhelminaboom door kunstenaars gebruikt voor het maken van blijvende herinneringen.

Op 21 maart om 10.00 wordt de nieuwe boom geplant met een korte ceremonie in aanwezigheid van burgemeester Van Soest. Het exacte programma wordt later bekend gemaakt. Uiteraard zijn belangstellenden hierbij van harte welkom. Voor de nieuwe boom wordt met hulp van onze inwoners op een later tijdstip een passende naam  bedacht.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.