Home » Nieuws » infobord in t vlak waar Stirling crashte

infobord in t vlak waar Stirling crashte

Gepubliceerd op 13 juni 2018 om 20:48

Op 24 maart 1945 vloog een vloot van ruim 1.600 transport- en meer dan 1.300 zweefvliegtuigen vanaf bases in Frankrijk en Engeland naar de landing zones op de rechter Rijnoever. Dit was het begin van de operaties Varsity en Plunder die tot doel hadden een geallieerde overtocht over de Rijn mogelijk te maken.

Het 196e squadron, dat vanaf januari vanaf het vliegveld Shepherds Grove in Suffolk vloog, leverde voor deze operatie dertig Stirling Mk.IV toestellen. Deze versie was speciaal aangepast voor het slepen van de zwaardere zweefvliegtuigen. De zweefvliegtuigen werden door deze Stirlings afgeleverd boven de landingszone bij Hamminkeln niet ver van de stad Wesel.

 In de omgeving van Wesel werd een van de Stirlings, op de terugweg, door Flak  (Flugzeug Abwehr Kanone) geraakt. Een granaat ontplofte in de romp en verwondde drie bemanningsleden.

Twee motoren aan een zijde van het vliegtuig vielen uit en er moest een plaats gevonden worden om een noodlanding uit te voeren.

 De Australische piloot, Henry Poleman Vanrenen maakte een perfecte buiklanding in het Overloonse Vlak, nabij de boerderij van de familie Alders. Dit was destijds al bevrijd gebied.

 Met dank aan de Nederlandse afdeling van de Planehunters (Sjaak de Veth, Bernard Ploegmakers, Thijs Hellings en Joop Hendrix) is de locatie in kaart gebracht en na bodemonderzoek definitief vastgesteld.

in opdracht van en samen met de familie Alders heft de Werkgroep vliegtuigcrashes en noodlandingen in WO2 in de gemeente Boxmeer,een infobord ontworpen en vandaag, 4 juni 2018,  nabij de locatie geplaatst.tekst:Leo Janssen

http://www.nepomukboxmeer.nl/


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Steve Holmes
20 dagen geleden

Hi everyone, I am the son of John Holmes of the Stirling. I have written a book on my fathers crew some years ago. I am now nearing the end of writing the 196 Squadron history. I was wondering if I could use the memorial picture in the book. I also would like to visit the crash site one day. Thank you all for the wonderful memorial to my father and his crew.
Regards
Steve