Home » Nieuws » Adriaan (78) maakt sculpturen van potloodpunten

Adriaan (78) maakt sculpturen van potloodpunten

Gepubliceerd op 3 juli 2018 om 12:30

OVERLOON | Adriaan van Rossen (78) uit Overloon maakt bijzondere, maar vooral piepkleine kunst. Hij maakt sculptuurtjes van de punten van timmermanspotloden.

Door: Aileen van Tilburg

"Het begon acht jaar geleden toen ik het werk van een Russische kunstenaar onder ogen kreeg", vertelt Adriaan stralend. "Dat was zo prachtig. Hij had zelfs een Eiffeltorentje gemaakt. Geweldig!"

Daarna kwam Adriaan in aanraking met de Braziliaanse kunstenaar Dalton Ghetti die soortgelijke kunst maakt. "In Nederland ken ik eigenlijk niemand die dit doet. Het is best uniek."

Om de potloodkunst te maken heb je geen grof geschut nodig. Het kan gewoon lekker aan de keukentafel.

Adriaan bedekt de tafel met een oude krant en pakt zijn gereedschapskistje erbij. Goed licht en een loep zijn geen overbodige luxe, want het is enorm priegelwerk. Daarnaast is een vaste hand en een grote dosis geduld ook wel handig.

"Eigenlijk is het winterwerk", glimlacht de kunstenaar terwijl hij doelt op het prachtige weer van deze week.

De punt van het timmermanspotlood slijpen we met chirurgische mesjes. Terwijl de houtkrulletjes neerdwarrelen op de tafel, komt de rechthoekige punt van grafiet tevoorschijn. "Dit wordt het kunstwerk", licht Adriaan toe.

De onderkant van het werk wordt gemarkeerd met een ingesneden streep en daarna kunnen we aan de slag!

Adriaan heeft al een ontwerp bedacht. "Een ovaal schild met daarin zonnestralen gekerfd", vertelt hij. Langzaam slijpt hij met een mesje de hoekjes van het grafiet. Een potloodpuntkunstwerkje maken neemt al gauw vier uur in beslag. Dat gaan we vandaag niet halen, maar het begin is gemaakt.

Ik vraag of er wel eens werken mislukken. "Ja hoor, dat is wel eens gebeurd. Dan breken ze af. Soms kan ik het dan nog lijmen en anders heb ik pech", zegt Adriaan.lees meer op bron:https://www.kliknieuws.nl/regio/maasdriehoek/algemeen/138844/bijzonder-adriaan-78-maakt-sculpturen-van-potloodpunten-aileen-doet-

kijk ook sculpturen van potloodpunten van Adriaan op open-atelierroute overloon 09-09-2012 https://www.overloonnieuws.nl/foto-s-2012/open-atelierroute-overloon-09-09-2012

                                                                        sculpturen van potloodpunten van Adriaan


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.