Home » Nieuws » Bijzondere oorlogspapieren in museum Overloon: 'Achter elk document schuilt een verhaal'

Bijzondere oorlogspapieren in museum Overloon: 'Achter elk document schuilt een verhaal'

Gepubliceerd op 27 juli 2018 om 10:06

"Een document kan meer zeggen dan een tank of wapen.” Aldus directeur Erik van den Dungen van het Oorlogsmuseum in Overloon. Zaterdag is er een boeken- en documentatiebeurs.

Erik van den Dungen rept van een kippenvelmoment. De directeur van het Oorlogsmuseum vond het bidprentje van Peter den Hoedt uit Den Haag. Op 10 mei 1940, als Nederland wordt binnengevallen, bewaakt Den Hoedt met andere militairen een brug bij Heumen. Ze worden in een hinderlaag gelokt en vinden de dood.lees meer op bron:https://www.limburger.nl/cnt/dmf20180726_00068535/bijzondere-oorlogspapieren-in-museum-overloon-achter-elk-document-schuilt-een-verhaal

dit schreef Oorlogsmuseum  op Facebookpagina van Oorlogsmuseum Overloon

Soms zijn het hele kleine dingen in de collectie waar je dan tegenaan loopt... Zoals dit overlijdenskaartje van de 30-jarige Petrus Cornelis den Hoedt uit Den Haag. Hij komt om in het Gelderse Heumen tijdens de inval op 10 mei 1940.

Peter, want zo zal hij wel hebben geheten, is een jonge vent en krijgt met de bizarre werkelijkheid van oorlog te maken. Het verhaal is voor zover wij weten namelijk als volgt:

In Heumen ligt een brug die wordt bewaakt door Nederlandse militairen. De burg staat open, niemand kan dus oversteken. Maar als de Nederlanders op de vroege ochtend van 10 mei aan de andere kant van de brug een groep Nederlandse marechaussees zien staan met Duitse krijgsgevangenen, doen ze de brug omlaag. Het blijkt een val, de marechaussees zijn verklede Duitsers of mogelijk Nederlandse collaborateurs.
Peter komt daarbij om. Samen met nog 16 Nederlandse militairen. Einde oefening. De oorlog is begonnen.lees meer op bron:
Oorlogsmuseum Overloon  https://www.facebook.com/oorlogsmuseumoverloon/


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.