overloon nieuws

Home » Nieuws » Bloedmaan zorgt voor fraaie foto's

Bloedmaan zorgt voor fraaie foto's

Gepubliceerd op 28 juli 2018 om 09:50

De langste volledige maansverduistering van deze eeuw is voorbij.In heel Nederland zochten mensen de hemel af op zoek naar de zogeheten 'bloedmaan'. 

De maan kwam om 21.30 uur op en de volledige maansverduistering was op het hoogtepunt om 22.22 uur. Om 23.14 uur was de maansverduistering voorbij. Met één uur en drie kwartier was het de langste maansverduistering van deze eeuw.

Maansverduisteringen komen ongeveer net zo vaak voor als zonsverduisteringen, met een maximum van drie per jaar. De vorige maansverduistering was in 2015. De volgende wordt in januari 2019 verwacht.

De bloedmaan was niet overal in Nederland goed te zien. Op veel plekken was het bewolkt, waardoor de maan niet of nauwelijks tevoorschijn kwam. Bij het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde in Amsterdam was de maan amper te zien. Ook in delen van het oosten van het land was er te veel bewolking.

Maansverduistering

"De maansverduistering vindt plaats omdat de zon, aarde en maan - in die volgorde - op dat moment op één lijn staan", vertelt Esther Hanko, astronoom aan de Universiteit van Amsterdam, tegen NU.nl. Bij de verduistering ligt de maan dus compleet in de schaduw van de aarde.lees meer op bron:https://www.nu.nl/binnenland/5387417/nederland-ziet-bloedmaan-bij-langste-maansverduistering-eeuw.html


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.