overloon nieuws

Home » Nieuws » Een vol azc betekent ook een volle school

Een vol azc betekent ook een volle school

Gepubliceerd op 9 oktober 2018 om 18:44

De asielzoekerscentra in Gelderland zitten voor het eerst in jaren weer aan hun maximale capaciteit. Werk aan de winkel dus voor het COA. En wat merken omwonenden, scholen en winkels eigenlijk van de overvolle opvanglocaties? Crea-Natuurdag AZC 2016 (Archieffoto)

Jochem Gerrits is inmiddels wel wat gewend. Als directeur van de enige basisschool in het Brabantse Overloon heeft hij al langere tijd te maken met een schommelend leerlingenaanbod van het nabijgelegen asielzoekerscentrum, met 800 opvangplaatsen één van de grootste azc's van het land. Maar begin dit schooljaar werd hij toch verrast door de hoeveelheid asielkinderen die op zijn Josefschool onderwijs wilden volgen. ,,We waren uitgegaan van 45 leerlingen’’, zegt Gerrits.,,Het werden er ruim 60. Dat is heel veel, ook voor ons.’’

Bomvolle Azc's

Oorzaak: het asielzoekerscentrum in de plaats is, net als alle azc's in het hele land, de afgelopen drie maanden helemaal vol komen te zitten. Voor het eerst in twee jaar is geen sprake van een daling, maar van een stijging van het aantal bewoners op de opvanglocaties. Niet alleen is de instroom van asielzoekers iets gestegen, ook duurt het langer voordat de Immigratie- en Naturalisatiedienst alle aanvragen verwerkt heeft. 

Maar vooral moeten statushouders langer in een azc blijven, omdat hun huisvesting stokt. Door de krapte op de woningmarkt zijn voor hen geen reguliere huurwoningen beschikbaar.

En dat merken ze op de Josefschool. ,,Sowieso is het een hele uitdaging om voor de schakelklassen met asielkinderen docenten te vinden’’, zegt directeur Gerrits. ,,Iedere twee weken krijgen we te horen hoeveel kinderen er weg gaan en hoeveel er bij komen.’’ Een belangrijk gegeven, want op de school staat er op elke 15 leerlingen één medewerker. Nu het er dit schooljaar meer zijn dan gedacht, moest Gerrits even een tandje bij zetten. ,,We hebben dit jaar een extra persoon ingeschakeld om het bol te werken. Dat lukt gelukkig nog steeds. Maar de hoeveelheid beschikbare leraren houdt niet over.’’ lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/home/een-vol-azc-betekent-ook-een-volle-school~a5514bae/

 


«   »