overloon nieuws

Home » Nieuws » Zomertijd maakt plaats voor wintertijd

Zomertijd maakt plaats voor wintertijd

Gepubliceerd op 26 oktober 2018 om 10:41

De klok gaat in de nacht van zaterdag op zondag een uur achteruit. Om 03.00 uur is het dan plotseling 02.00 uur en gaat de wintertijd in. Dat betekent een uurtje langer slapen

In 1977 werd in Nederland de zomertijd ingevoerd. Door de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd komt de periode van daglicht beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. Hierdoor kan ’s avonds de verlichting later aan en bespaart de burger geld.

In bijna zeventig landen wordt de tijd twee keer per jaar verzet. Binnen de Europese Unie gebeurt dat op de laatste zondag van maart en op de laatste zondag van oktober. Met het ingaan van de wintertijd gaan we terug naar de standaardtijd. In de nacht van 24 op 25 maart 2018 gaat de zomertijd weer in. Het is dan voorjaar en dus gaat de klok een uur vóóruit, luidt het ezelsbruggetje.

Nacht van de Nacht
Niet alleen maakt dit weekeinde de zomertijd plaats voor de wintertijd, het is ook weer de Nacht van de Nacht. Natuur- en Milieufederaties organiseren deze actie om aandacht te vragen voor „de schoonheid van de nacht met als doel om Nederland weer langzaam wat donkerder te maken”. Bedrijven en gemeenten is gevraagd lichten te doven. Daaromheen zijn tal van activiteiten georganiseerd.bron:https://www.nachtvandenacht.nl/activiteiten/

Nederland moet beslissen: willen we overschakelen op zomertijd of wintertijd?

Op 28 oktober gaat de klok weer een uur achteruit. De wintertijd begint. Dat zou weleens de laatste keer kunnen zijn. Nederland en de andere EU-lidstaten moeten voor maart 2019 laten weten of ze willen overschakelen op een permanente zomer- of wintertijd. Na zijn eerdere pleidooi voor het permanent invoeren van de zomertijd deed de voorzitter van de Europese Commissie deze week een nieuwe oproep: lidstaten, kiest u zelf. 

We vroegen drie Nederlandse wetenschappers om een duit in het zakje te doen. In welke tijd willen we leven? 

Optie 1: Permanente wintertijd

Archeoloog en sterrenkundige Marco Langbroek begon een discussie op Twitter. Hij hield een poll waarin een meerderheid van de meer dan zevenhonderd deelnemers voorstander bleek van een permanente wintertijd. Dat is hij zelf ook. "Nadeel van zomertijd in de winter is dat de dag laat begint", zegt Langbroek. ,,En de werkdag is dan voor veel mensen heel vroeg, eigenlijk nog in de nacht. Dat zorgt aantoonbaar voor gezondheidsklachten en depressie. Ik heb bijvoorbeeld echt de tijd nodig om rustig wakker te worden in het daglicht. Het zou echt hel zijn als ik in de winter in het donker op zou moeten staan."

"In principe zouden we in Nederland de Engelse tijd moeten hebben. Als EU-landen zelf mogen kiezen dan vrees ik dat onze regering Duitsland zal volgen, omdat het onze belangrijkste handelspartner is. Die zullen kiezen voor permanente zomertijd omdat ze in die tijdszone liggen, die van midden-Europa."

De klok verzetten is slecht voor onze gezondheid

Bert van der Horst, bijzonder hoogleraar Chronobiologie en Gezondheid aan Erasmus MC, vindt het verzetten van de klok slecht voor onze gezondheid. ,,Onze biologische klok raakt daardoor verward’, zegt Van der Horst. "We hebben met z'n allen last van een sociale jetlag. De maatschappij vraagt van ons dat we eerder wakker moeten worden dan ons lichaam wil. Dat bevordert hart- en vaatziekten en zelfs kanker."

Hij is een voorstander van een permanente wintertijd. "Tijdens de zomertijd staan we een uur eerder op, maar we gaan niet eerder slapen omdat onze biologische klok niet helemaal mee schuift. Daardoor ontstaat een slaaptekort. Je leeft niet met je natuurlijke klok", zegt Van der Horst uit. Ochtendmensen, die graag vroeg naar bed gaan, hebben daar weinig last van, maar avondmensen ervaren veel last.

lees meer op bron:https://eenvandaag.avrotros.nl/item/nederland-moet-beslissen-willen-we-overschakelen-op-zomertijd-of-wintertijd/


«   »