overloon nieuws

Home » Nieuws » lichtjes op oorlogsgraven

lichtjes op oorlogsgraven

Gepubliceerd op 1 december 2018 om 16:05

Vrijheid is er gekomen tegen een hoge prijs. Gedenk degenen die hier waren en hun toekomst hebben weggegeven 
Voor jouw recht, om vandaag alles te doen wat je wilt

In 2019 is het 75 jaar geleden dat Overloon werd bevrijd.  In 2020 word de bevrijding van geheel Nederland gevierd.

Hierop vooruitlopend, heeft een werkgroep, als voortvloeisel uit de werkgroep Vliegtuigcrashes en noodlandingen in WO2 in de gemeente Boxmeer, het plan opgevat om met kerstmis de gesneuvelde soldaten die op het geallieerde oorlogskerkhof in Overloon liggen, te eren met een kaarsje.

Dit initiatief, “lichtjes op oorlogsgraven”  is niet vreemd in Nederland. Op meer dan 180 geallieerde kerkhoven in Nederland wordt dit gedaan. Ook in Overloon is dit al eens gedaan, destijds door Boy Sijberts. Boy richt zich komende jaren volledig op het geallieerde oorlogskerkhof in Venray (Hoenderstraat).

Onze werkgroep begint deze actie met een presentatie, op 10 december 2018,  voor de groepen 7 en 8 van de Josefschool, door De heer Joop Hendrix,  lid van de ‘Planehunters’ en onderzoeker van onze werkgroep. Joop is ex-piloot en instructeur van de luchtmacht. Een icoon voor wat betreft het bergen van oorlogsvliegtuigen. (WO2)

Daarna, volgt, met ondersteuning van Supermark Plus Verbeeten (Overloon / Vierlingsbeek), Bolsius Kaarsen Boxmeer en Museum van Postzegel tot tank in Groeningen, op maandag 24 december 2018, om 15.30 uur het aansteken en plaatsen van de kaarsen op het kerkhof aan de Vierlingsbeekseweg.

Hierbij zijn de leerlingen van de Josefschool, bij voorkeur met hun ouders, en alle andere geïnteresseerden, van harte welkom om mee te helpen.

Sommige soldaten zijn niet in Overloon of directe omgeving gesneuveld. Toch herdenken en eren wij hen hier in Overloon, en zien hen als onze bevrijders.

Voor meer informatie:e-mail: luchtoorlog@boxmeer4045.nl

“lest we forget”

                                                                                              Vergroot na klik


«   »