overloon nieuws

Home » Nieuws » Zo zag de bloedmaan er vanochtend uit boven Overloon

Zo zag de bloedmaan er vanochtend uit boven Overloon

Gepubliceerd op 21 januari 2019 om 19:11

Wie maandag vroeg uit de veren was, kon genieten van een zeldzaam natuurfenomeen. Een kraakheldere hemel zorgde voor de ideale omstandigheden om de bloedrode maan aan de hemel te zien.

Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde, vandaar dus het woord maansverduistering. Omdat de maan nu ook nog eens relatief dicht bij de aarde staat, wordt deze maansverduistering ook ‘supermaan’ genoemd.De supermaan is alleen in januari te zien. Een maansverduistering terwijl er een supermaan is, komt dus heel weinig voor.

Rood

In de volksmond wordt zo’n totale eclips ook wel bloedmaan genoemd, omdat de maan dan eventjes rood kan kleuren. Afhankelijk van de samenstelling van de atmosfeer kan de kleur variëren van roestrood tot zeer helderrood. De laatste keer dat de bloedmaan en de supermaan samen te zien waren, was in 2015 en daarvoor in 1982. Hoewel de supermaan maandelijks verschijnt, is deze vanuit Nederland maar drie keer per jaar te zien.lees meer op bron:https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190121_00089004/zeldzame-bloedrode-maan-goed-te-zien-in-limburg


«   »