Het is weer zover: zondag gaat de zomertijd in

Gepubliceerd op 29 maart 2019 om 20:51

De klok gaat in de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart een uur vóóruit.Om 02.00 uur is het dan plotseling 03.00 uur en gaat de zomertijd in.Dat betekent een uurtje korter slapen

In 1977 werd in Nederland de zomertijd ingevoerd.Door de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd komt de periode van daglicht beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn.Hierdoor kan ’s avonds de verlichting later aan en bespaart de burger geld.

In bijna zeventig landen wordt de tijd twee keer per jaar verzet.Binnen de Europese Unie gebeurt dat op de laatste zondag van maart en op de laatste zondag van oktober.Met het ingaan van de wintertijd gaan we terug naar de standaardtijd.

Ezelsbruggetje

Vergeet je steeds wanneer gaat de klok vooruit gaat en wanneer achteruit? Een makkelijk ezelsbruggetje: in het vóórjaar moet de klok een uur vóóruit, in het najaar gaat de klok een uur achteruit. Maar dat ezelsbruggetje heb je in 2021 waarschijnlijk dus niet meer nodig.

Wordt Europa straks een lappendeken aan tijdzones?

De Europese lidstaten bepalen komende maanden of ze kiezen voor zomer- of wintertijd. Of toch beide willen behouden. „Niemand wil een lappendeken van tijdzones in de EU.” Hoe laat is het straks in Europa? De Europese lidstaten gaan daar de komende maanden over onderhandelen, nadat het Europees Parlement dinsdag instemde met het afschaffen van het in de EU vastgelegde verschil tussen zomer- en wintertijd.

Per 2021 moet het zover zijn. Dat betekent dat de klok nog minimaal vier keer wordt verzet. Aanstaande zaterdag op zondag (naar zomertijd), aankomende herfst, en dan volgend jaar nog twee keer. In het voorjaar van 2021 wordt de klok alleen verzet in landen die voor zomertijd kiezen.

Belangrijkste bezwaar tegen het verzetten van de klok is het verstoren van het bioritme van mens en dier. Dat leidt al jaren tot pleidooien voor het afschaffen van de Europese richtlijn die bepaalt dat alle EU-landen twee keer per jaar de klok moeten verzetten, op de laatste zondagen van maart en oktober.

Niet representatief

Vorige zomer deden 4,6 miljoen mensen in de EU mee aan een online enquête van de Europese Commissie over zomer- en wintertijd. Van de deelnemers bleek 84 procent voorstander te zijn van het stoppen met het verzetten van de klok. Het onderzoek was echter niet representatief : zo was bijna 70 procent van de deelnemers Duits.

Toch kwam Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in september met het voorstel naar de uitkomst ervan te luisteren. „Er is geen applaus wanneer de EU-wet voorschrijft dat Europeanen de klok twee keer per jaar moeten verzetten”, concludeerde hij. Dus: „Lidstaten moeten zelf beslissen of hun burgers in zomer- of in wintertijd leven.” Lees meer op bron:https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/26/wordt-europa-straks-een-lappendeken-aan-tijdzones-a3954675