overloon nieuws

Home » Nieuws » Kamervragen over overlast asielzoekers Overloon

Kamervragen over overlast asielzoekers Overloon

Gepubliceerd op 8 mei 2019 om 18:42

OVERLOON/DEN HAAG - De recente golf inbraken en insluipingen in woningen in Overloon waarbij asielzoekers van het asielzoekerscentrum in Overloon betrokken zijn, hebben ook politiek Den Haag bereikt. 

De CDA-Kamerleden Erik Ronnes en Madeleine van Toorenburg hebben bij staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid om opheldering gevraagd.

08-05-19, 11:43 Bron: De Gelderlander
Ze willen van de staatssecretaris onder meer weten hoe hij ervoor gaat zorgen dat overlastgevers sneller kunnen worden overgeplaatst naar een zogeheten ebtl, een extra begeleiding en toezichtlocatie. Nederland telt nu twee van deze centra, in Amsterdam en Hoogeveen. Die zijn speciaal voor overlastgevende asielzoekers.

Camera’s en hond

Ook willen de Kamerleden van de bewindspersoon weten of het klopt dat bewoners verteld is dat ‘ze er maar aan moeten wennen’. En dat ze maar camera’s moeten ophangen, een hond moeten nemen of een hek moeten plaatsen. 

In een brandbrief aan de gemeente, waarover De Gelderlander zaterdag berichtte, dringen 44 inwoners van het dorp aan op actie tegen ‘foute vluchtelingen’. Volgens de briefschrijvers, die wonen aan de Heikant, Heikantweg en de Rondweg in het buitengebied, gaat het om bewoners van het asielzoekerscentrum.   

Gevaar

Volgens deze groep bewoners gaat het om asielzoekers uit zogeheten veilige landen, die al eerder voor problemen zorgden in het dorp. Dit zijn mensen uit bijvoorbeeld Noord-Afrikaanse landen die geen kans maken langer in Nederland te mogen blijven, omdat ze in hun land van herkomst geen gevaar lopen.  

.lees verder op bron:https://www.gelderlander.nl/boxmeer/kamervragen-over-overlast-asielzoekers-overloon~a1fe6b1b/

lees ook Het bericht 'Overloon vraagt om actie tegen ‘foute vluchtelingen’'

2019Z09085 Vragen van de leden Van Toorenburg en Ronnes (beiden CDA) aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid over het bericht Overloon vraagt om actie tegen ‘foute vluchtelingen’ (ingezonden 7 mei 2019) 1 Heeft u kennisgenomen van het bericht Overloon vraagt om actie tegen ‘foute vluchtelingen' en van de brief van de buurtbewoners van het ásielzoekerscentrum(AZC) 1) 2 Herkent u het beeld dat bij er de instanties een gevoel van machteloosheid bestaat zoals de inwoners stellen 3 Klopt het, dat ze er maar aan moeten wennen en dat de bewoners tijdens een bijeenkomst van politie en gemeente te horen hebben gekregen camera’s op te hangen, een hond te nemen, een hek te plaatsen en verdachte situaties meteen te melden via 112

Besluitenlijsten
Besluitenlijst e-mailprocedure inzake bericht 'Dertig jonge bewoners van azc Overloon gaan elkaar te lijf met knuppels en steekwapens' (Omroep Brabant) op 28 december 2017
Den Haag, 28 december 2017 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid Document: Besluitenlijst van de e-mailprocedure van donderdag 28 december 2017 Agendapunt: Verzoek inzake bericht 'Dertig jonge bewoners van azc Overloon gaan elkaar te lijf met knuppels en steekwapens' (Omroep Brabant) Zaak: Brief van lid/fractie/commissie - Tweede Kamerlid, M.M. van Toorenburg (CDA) - 27 december 2017 Verzoek inzake bericht 'Dertig jonge bewoners van azc Overloon gaan elkaar te lijf met knuppels en steekwapens' (Omroep Brabant) - 2017Z18933 Besluit: Het verzoek wordt niet gesteund door een meerderheid. Noot: De volgende fracties hebben ingestemd met het verzoek: PVV, PvdA, 50PLUS en SGP. Griffier: A.E.A.J. Hessing-Puts Activiteitnummer:

28 dec 2017
2017D39047

Vergaderjaar 2018–2019 Vragen gesteld door de leden der Kamer

Vragen van de leden Van Toorenburg en Ronnes (beiden CDA) aan de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid over het bericht Overloon vraagt om actie tegen «foute vluchtelingen» (ingezonden 7 mei 2019).

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht Overloon vraagt om actie tegen «foute vluchtelingen» en van de brief van de buurtbewoners van het ásielzoekerscentrum(AZC)?
1

Vraag 2
Herkent u het beeld dat bij er de instanties een gevoel van machteloosheid bestaat zoals de inwoners stellen?

Vraag 3
Klopt het, dat ze er maar aan moeten wennen en dat de bewoners tijdens een bijeenkomst van politie en gemeente te horen hebben gekregen camera’s op te hangen, een hond te nemen, een hek te plaatsen en verdachte situaties meteen te melden via 112?

Vraag 4
KLopt het, dat de bewoners het gevoel hebben dat zij worden gebruikt voor de dossieropbouw? Hoe gaat u hen daarbij helpen? Hoe gaat u ervoor zorgen dat bewijsvergaring wordt vergemakkelijkt?

Vraag 5
Hoe gaat u de omwonenden steunen en ervoor zorgen dat de overlastgevers sneller kunnen worden overgeplaatst naar een extra begeleiding en toezicht- locatie (EBTL) waar deze categorie veilige landers wel in hun vrijheid kunnen worden beperkt?

Vraag 6
Hoe lang verblijven de veilige landers in het AZC in Overloon? Wordt hun aanvraag altijd binnen zo kort mogelijke termijn afgehandeld?

Vraag 7
Zijn er al vorderingen te melden ten aanzien van de eerder aangekondigde maatregelen die zijn besproken in het debat van 18 april 2019?

bron:https://www.tweedekamer.nl/

 


«   »