Home » Nieuws » Hittegolf op komst!

Hittegolf op komst!

Gepubliceerd op 22 juni 2019 om 14:38

De astronomische zomer is net begonnen en de eerste hittegolf kondigt zich al aan. Morgen wordt het op een aantal plaatsen al 30 graden en de dagen daarna wordt het op grote schaal tropisch. Aan de noordkust is het vaak niet zo heet, maar wel zeer warm met een graad of 28. Woensdag kan het in het zuidoosten maar liefst 37-38 graden worden.

Morgen krijgen we te maken met warme lucht uit het zuiden en begint een serie bijzonder hete dagen. Het weerbeeld bestaat daarbij uit veel zon en droog weer. De temperatuur loopt zo ver op, dat we te maken krijgen met de eerste hittegolf van het jaar. Voor een hittegolf moet het minimaal vijf aaneengesloten dagen 25 graden of warmer worden en daarbij moeten drie dagen tropisch verlopen met 30 graden of meer. Of het tot een officiële hittegolf komt met in de Bilt een serie zomerse tot tropische dagen is nog niet zeker. Morgen loopt de temperatuur in De Bilt al op naar een graad of 28 en de dagen daarna zal de maximumtemperatuur daar boven 30 graden uitkomen.

Lokaal 38 graden

Maandag komt de maximumtemperatuur in een groot deel van het land uit boven 30 graden. In het zuidoosten wordt het lokaal 33-34 graden. In de rest van het land wordt het dan 29-32 graden. Dinsdag loopt het kwik op naar 30 graden in het noorden tot lokaal 36 in het zuidoosten. Woensdag wordt de warmste dag van de hittegolf. In het zuidoosten kan de temperatuur plaatselijk uitkomen op maar liefst 37-38 graden! Aan de Zeeuwse kust, op de Wadden en in de kop van Noord-Holland is de warmte veel dragelijker. Daar komen de maxima uit op 23-27 graden. In het binnenland wordt het tropisch warm met 30-36 graden.

Houdt de hitte aan?

Donderdag en vrijdag wordt de verwachting onzeker.lees meer op bron:https://nieuws.weeronline.nl/22-6-2019-hittegolf-op-komst/

Hitteplan actief voor delen van Nederland

23 juni 2019 Het is warm vandaag.En dat blijft de komende dagen zo. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of terras. Voor anderen is het niet zo fijn en voor groepen kwetsbare mensen brengt het zelfs risico’s met zich mee. Daarom activeert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  vanaf 23 juni 2019 het hitteplan voor het midden, zuiden en oosten van Nederland. Ook de zonkracht is hoog. Daardoor kan de huid snel verbanden. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken.

Het hitteplan geldt voor de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg. Volgens het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut  kan het vandaag op sommige plaatsen al meer dan 28 graden worden. Vanaf morgen zelfs meer dan 30 graden. Vooral in het midden, zuiden en oosten van het land wordt het warm. In het zuidoosten lijkt het warme weer de hele week aan te houden, in de kustprovincies lijkt het minder lang te duren. Ook de nachten blijven warm; het wordt niet veel kouder dan een graad of 20. Er is weinig wind en de luchtvochtigheid is hoog, waardoor het benauwd aan kan voelen. 

Extra aandacht

Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken. lees meer op bron:https://www.rivm.nl/nieuws/hitteplan-actief-delen-nederland


«   »