overloon nieuws

Home » Nieuws » Misleidende uitnodigingsbrief voor buurtapp Nextdoor

Misleidende uitnodigingsbrief voor buurtapp Nextdoor

Gepubliceerd op 9 augustus 2019 om 14:19

Overloon 28-09-2019 - In Overloon zijn de afgelopen periode weer  brieven verspreid.Het bedrijf 'Nextdoor' stuurde naar adres aan de kuluutsheuvel, om de bewoners kennis te laten maken met het bedrijf. Nextdoor is een site en profileert zich als 'de besloten buurtapp voor jou en je buren'.Wees er voorzichtig mee.De meeste wijken en buurten van Overloon beschikken al over een buurtWhattsApp. 

Opletten geblazen als je met je buren op Nextdoor zit. De buurtapp heeft veiligheidsproblemen, zo blijkt uit onderzoek van consumentenprogramma Radar. De app zou besloten moeten zijn, maar het is ook mogelijk om toegang te krijgen als je géén echte buurvrouw- of man bent.

Uit verschillende plaatsen in het land komen meldingen van ongevraagde (reclame)post van Nextdoor. Ook bij bewoners van de wijken De Pritter in Overloon is een dergelijke brief op de deurmat gevallen

De brief bevat een uitnodiging om lid te worden van deze buurtapp en is zogenaamd namens een buurtbewoner verstuurd. In een aantal gevallen worden ook de achternaam en zelfs de straatnaam van deze bewoner genoemd op de brief, waardoor deze persoon eenvoudig te achterhalen valt.Advies van diverse instanties is om niet in te gaan op de uitnodiging.De eerste aangiften wegens identiteitsfraude zijn al ingediend.

Nextdoor is een buurtapp die qua doelstelling en functie vergelijkbaar is met de WhatsApp-buurtpreventiegroepen.Gebruikers van Nextdoor worden op basis van locatiegegevens ingedeeld in buurtgroepen. Wie de app gebruikt, geeft Nextdoor toestemming om zijn of haar persoonlijke informatie te gebruiken voor promotionele doeleinden. Omdat Nextdoor een Amerikaans bedrijf is, hoeft niet voldaan te worden aan de Europese privacywetgeving. De 'persoonlijke' wijze waarop buurtbewoners worden benaderd is misleidend. Het is goed te bedenken welke privacygevoelige informatie u mogelijk prijsgeeft, als u op de uitnodiging in gaat. De consumentenbond heeft een uitgebreide beschrijving gemaakt van de voor en tegens. Voor meer informatie: www.consumentenbond.nl .

Meldingen uit het hele land

Eind juli waarschuwde het tv-programma Opgelicht ook al voor deze praktijken. Volgens Opgelicht komen er meldingen uit het hele land. Ook in Zeeland lijken de brieven door de hele provincie verspreid te worden.


«   »