overloon nieuws

Home » Nieuws » Gemeente Boxmeer Nominatie voor bijvriendelijkste gemeente

Gemeente Boxmeer Nominatie voor bijvriendelijkste gemeente

Gepubliceerd op 10 september 2019 om 20:08

Welke gemeente mag zich vanaf 2 november een jaar lang de Bijvriendelijkste Gemeente noemen? Er zijn door Nederland Zoemt vijftien bijvriendelijke gemeentes geselecteerd die kans maken op deze titel.

Gemeente Boxmeer is in de race voor de titel Bijvriendelijkste Gemeente van Nederland. De nominatie komt van Nederland Zoemt, een samenwerkingsverband dat zich inzet voor bijen en biodiversiteit. De 15 gemeenten die zijn genomineerd, zetten zich bijzonder in om een veilige thuishaven te zijn voor wilde bijen.foto insecten/bijenhotel bij de hoogspanningsleiding richting het Schaartven in Overloon

Wat is een bijvriendelijke gemeente?

Een bijvriendelijke gemeente voldoet aan de criteria voor bijvriendelijk beheer. Dit houdt in dat de gemeente in de verzorging en aanplant van het groen let op de bijen, door bijvoorbeeld bijvriendelijk bermbeheer te doen en bijvriendelijke soorten te kiezen bij aanplant. De gemeente neemt hier de inwoners in mee en legt de inwoners uit wat zij zelf voor de bijen kunnen betekenen. Dit kan op verschillende manieren, van het geven van bijvriendelijke bloemzaden tot informatie over ontstening. Inmiddels zijn er 62 bijvriendelijke gemeentes die zich inzetten voor de wilde bij. Nederland Zoemt roept alle andere gemeentes ook op om zich in te zetten voor de wilde bij en een bijvriendelijke gemeente te worden.

Wie neemt het stokje over van Zoetermeer?

Op de landelijke Natuurwerkdag op 2 november wordt de Bijvriendelijkste Gemeente bekendgemaakt. Deze gemeente volgt Zoetermeer op, die als eerste deze titel mocht voeren. De winnende gemeente ontvangt onder andere biologische bloembollen en een groot insectenhotel, zodat nog meer wilde bijen zich er thuis zullen voelen.

De genomineerde gemeentes zijn: Achtkarspelen Almere Bladel Boxmeer Delft Enschede Gouda Hoogeveen Horst aan de Maas Leiderdorp Moerdijk Papendrecht Soest Utrecht en  Zoetermeer meer info op https://www.nederlandzoemt.nl/


«   »