overloon nieuws

Home » Nieuws » Groenten vormen een uitdaging voor kok Jaap van Boompjes

Groenten vormen een uitdaging voor kok Jaap van Boompjes

Gepubliceerd op 12 december 2019 om 15:50

OVERLOON - Jaap Volman van restaurant Boompjes in Overloon vindt groenten op het menu net zo belangrijk als vlees of vis op het bord.

daar 12-12-19,Restaurant Boompjes kent op de locatie in het dorpshart van Overloon een bijzondere geschiedenis. Alleen al de naam verwijst naar een illustere voorganger. Meesterkok René Brienen brak hier door met een ster voor zijn zaak Onder de boompjes. Na hem waren Theo en Marijke Wolters de respectievelijke eigenaren van De Heren van Overloon.

Jaap Volman (32) nam met zijn echtgenote Veronique (30) het restaurant van de familie Wolters over. Het is hun eerste eigen zaak. Begin 2018 opende Boompjes nadat het interieur volledig was heringericht. De verbouwing gebeurde in een recordtempo van zes weken. De kleur groen bepaalt voor een belangrijk deel het interieur. Niet alleen het groen van de stoelen, maar ook het groen van de planten is leidend. En groen is ook de kleur van veel groenten, het product waarmee kok Volman zich wil onderscheiden.

Prachtige gerechten

,,Met groenten kun je zo veel meer doen. Groenten zijn op zo veel manieren te bereiden tot prachtige gerechten. Met vis en vlees is op smaakgebied niet veel nieuws te ontdekken, dat doen al veel restaurants. De meeste gerechten zijn bekend en al door iemand bedacht en gemaakt. De smaak van groenten is fantastisch, zeker als je daar met de nodige liefde voor het vak mee omgaat. Groenten dagen mij uit om mee aan de slag te gaan”, zegt Volman.


Als voorbeeld noemt hij zijn gerecht met gepekelde knolselderij. ,,De groente wordt twee dagen in het zout gelegd. Tijdens die periode trekt het zout in de knolselderij. Door fermentatie ontstaat een licht zuurtje, dat de smaak versterkt. Vervolgens wordt de selderij in de oven gegaard en gepoft. Met een puree van eekhoorntjesbrood, boekweit en wat hazelnoot een heerlijk gerecht.”

Verse groenten

Volman haalt iedere zaterdag zijn groenten bij een boer uit Maasbree. Verse groenten rechtstreeks van het land. Hij betrekt ook groeten van een moestuin in Deurne. Bij het restaurant heeft hij een kleine moestuin voor biologische groenten ingericht. Op het terras aan de voorzijde van het restaurant staan enkele bakken met boerenkool en kruiden.

,,Wij eten te veel vlees of vis”, zegt de Overloonse kok. ,,Met groenten heb ik veel meer mogelijkheden in de keuken. De smaak is heel breed en veelzijdig. Thuis kan bijna iedereen met hulp van de goede apparatuur een mooi stuk vlees klaarmaken, over groenten goed bereiden is veel minder bekend.”

Volman wilde al heel jong kok worden. ,,Op mijn 8ste zat ik al in een kookclubje in Doesburg, mijn geboorteplaats. Thuis stond ik op een krukje te kijken wat mijn moeder in de keuken aan het doen was, zo nieuwsgierig was ik.”lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/boxmeer/groenten-vormen-een-uitdaging-voor-kok-jaap-van-boompjes~a802854e/

lees ook Een Bib Gourmand voor Boompjes Restaurant

De zeventien Nederlandse restaurants die onderscheiden worden met een Bib Gourmand zitten volledig op deze lijn. Eten bij restaurants als Boompjes in Overloon en Plantage 87 in Oude Wetering gaat gepaard met een verrassende aanpak van groenten.lees verder op https://www.overloonnieuws.nl/nieuws/369332_een-bib-gourmand-voor-boompjes-restaurant


«   »