overloon nieuws

Home » Nieuws » Uitnodiging Lichtjes op oorlogsgraven

Uitnodiging Lichtjes op oorlogsgraven

Gepubliceerd op 11 december 2019 om 18:10

Het initiatief ‘Lichtjes op oorlogsgraven’ is niet nieuw in Nederland. Op meer dan 180 geallieerde begraafplaatsen in Nederland, worden ieder jaar op 24 december duizenden kaarsjes aangestoken.

klik hier voor de foto's van de  lichtjes bij oorlogsgraven 2019

De gedachte is om jonge militairen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid, te eren op kerstavond met aandacht in de vorm van een lichtje. In de gemeente Boxmeer is alleen in Overloon een (Engelse) begraafplaats, waar militairen begraven liggen die rechtstreeks betrokken waren bij de bevrijding 75 jaar geleden. De organisatie van ‘Lichtjes op oorlogsgraven’ werd vorig jaar spontaan opgepakt door enkele vrijwilligers samen met de basisschool in Overloon.Nu, een jaar later, hebben de veteranen van de gemeente Boxmeer de organisatie overgenomen. De Veteranencommissie nodigt alle inwoners (jong en oud) dan ook van harte uit, om samen even stil te staan, 75 jaar vrijheid. Stil te staan bij hen die hun leven hebben gegeven. Een mooier begin van het kerstfeest is er niet.

Het programma op 24 december is als volgt: Om 15.00 uur samenkomst op de militaire begraafplaats in Overloon. Bij de ingang van de begraafplaats zullen veteranen kaarsjes uitreiken, voornamelijk aan de kinderen van de basisschool en indien nodig aan volwassenen. De organisatie zorgt dat er in ieder geval voldoende kaarsjes zijn voor alle 279 graven. Wilt u op eigen initiatief een lichtje plaatsen bij een specifiek graf, dan bent daar natuurlijk vrij in.Een trompettist speelt 'The Last Post’ en daarna lopen de kinderen met de brandende kaarsjes naar de graven. Hierna verzamelen de aanwezigen zich rond het monument voor een toespraak. We sluiten de bijeenkomst af met een lied, gezongen door Rieany Janssen, over militairen die nooit meer terugkeerden naar huis.De grafkaarsen zijn wind- en regenbestendig en branden de hele kerst. Na afloop is er iets lekkers, gesponsord door lokale ondernemers. Voor meer informatie, neem contact op met de Veteranencommissie gemeente Boxmeer, tel. 06-15408501.klik hier op voor de Lichtjes op oorlogsgraven 2018

Datum: 24 december 2019

Tijd: 15.00 uur

Locatie: Engelse begraafplaats (Vierlingsbeekseweg ongenummerd Overloon)


«   »