Brandweer rukt uit voor smeulend kampvuur

Gepubliceerd op 12 april 2020 om 10:53
overloon

De brandweer moest vanochtend uitrukken voor een na-smeulend kampvuur bij de voormalige uitkijktoren bij het Schaartven in Overloon.

Een wandelaar (die ook de foto's naar mij heeft op gestuurd ) ontdekte de plek toen hij rond 08:30 uur aan het wandelen was en waarschuwde de brandweer.Een wagens van de brandweer van Vierlingsbeek spoedde zich naar de plek om de smeulende resten te blussen.Na een korte inzet kon de brandweer weer inrukken.Al enkele jaren werd er bij de voormalige uitkijktoren bij het Schaartven  in Overloon regelmatig kampvuur gestookt en vernielingen aangericht. Nadat de banken twee keer vernield waren, besloot de gemeente om er vandalismeproof banken neer te zetten. De voormalige uitkijktoren was namelijk een populaire stopplaats voor fietsers.

Open vuur in de natuur

Van een klein vuurtje tot een allesverwoestende brand

Een brandje in het bos, op de hei of in de duinen kan al snel uit de hand lopen. Natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden. Vuur kan zich razendsnel verspreiden via kruinen van bomen en kan heel onverwachts op de grond opduiken. Het grootste gevaar voor mensen is dat ze door het vuur ingesloten raken en niet meer weg kunnen komen. Is er brand in de natuur en weet je niet welke kant je uit moet? Loop dan niet voor de brand uit of in de richting van de brand, maar haaks op de richting waar de brand vandaan komt. Komt de rand uit het zuiden, loop dan niet richting het noorden, maar richting het oosten of westen. De kans dat de brand je inhaalt of insluit, is dan het kleinst.lees meer op bron:https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/natuurbranden-open-vuur-in-de-natuur

Door de enorme droogte en harde wind is er een verhoogde kans op natuurbranden. Omdat er de komende dagen weinig regen wordt voorspeld, neemt de droogte toe. Er is daarom kans op een uitslaande natuurbrand.

De Veiligheidsregio's roepen daarom op om uit te kijken met sigarettenpeuken, kolen van de barbecue en opgehoopt tuinafval. Daarnaast wordt aangeraden om de auto niet te parkeren in hoog en droog gas. meer informatie vind je op de website van .natuurbrandrisico www.natuurbrandrisico.nl