overloon nieuws

Home » Nieuws » Kunstwerk gemaakt van grafsteen naar Oorlogsmuseum Overloon

Kunstwerk gemaakt van grafsteen naar Oorlogsmuseum Overloon

Gepubliceerd op 8 juni 2020 om 18:20

‘Zijn levenswerk’, noemt de 80-jarige Overloonse kunstenaar Adriaan van Rossen het kunstwerk  waaraan hij zes maanden met bezieling heeft gewerkt. De creatie krijgt aanstaande woensdag, 10 juni, een prominente plek in Oorlogsmuseum Overloon. Dat is niet zonder reden.

Negen jaar geleden werd de beeldhouwclub waar Van Rossen toentertijd deel van uitmaakte, benaderd door de beheerders van de begraafplaats in Overloon.  Zes grafstenen van zes priesters werden vervangen door nieuwe kruizen.  De ouden zouden worden weggegooid en men wilde toch liever dat deze een tweede leven zouden krijgen. Ruim negen jaar later heeft Adriaan van een deel van één van deze kruizen het kunstwerk ‘Geketend’ gerealiseerd.

Het object bestaat uit achttien elementen, die allen uit één stuk (graf)steen zijn gemaakt. Het geheel bestaat uit een geketende hand met daaraan een ketting met zestien schakels en een gewicht aan het einde. Vandaar de naam ‘geketend’. De creatie is alleen al qua naam en vormgeving passend binnen de collectie van Oorlogsmuseum Overloon. ‘Geketend’, een begrip dat tijdens de Tweede Wereldoorlog voor veel mensen letterlijk of figuurlijk gold. Daarnaast is het mooi om een werk te laten zien van een talentvolle kunstenaar uit de directe omgeving van het museum, iemand die zelf ook nog eens De Tweede Wereldoorlog meemaakte.

De Franse kalksteen woog bij aanvang van het project ruim 100 kilo en  was ongeveer 70 cm groot, daarvan is nu nog een kunstwerk over van 11 kilo, maar gek genoeg wel van 180 cm groot. Een knappe prestatie.

Woensdagochtend omstreeks 11:00 uur zal het object een mooie plek krijgen in het museum, onder toeziend oog van Van Rossen.  Adriaan wil dit graag zelf arrangeren want er moet heel voorzichtig  te werk worden gegaan. Het kunstwerk is door de trotse Van Rossen geschonken aan het museum. Al  47 jaar woont hij samen met zijn vrouw in Overloon en nu wordt zijn creatie voor vele mensen tentoongesteld op een plek waar deze erg goed tot zijn recht komt.

foto's van de kunstenaar aan het werk in zijn atelier en het kunstwerk ‘Geketend” Neem ook even de tijd voor een kijkje op de website van Adriaan van Rossen www.Artisculp.nl.


«   »