overloon nieuws

Home » Nieuws » Oorlogsmusea in Groesbeek, Oosterbeek en Overloon ‘ongelooflijk blij’ met steun

Oorlogsmusea in Groesbeek, Oosterbeek en Overloon ‘ongelooflijk blij’ met steun

Gepubliceerd op 19 juni 2020 om 08:22

GROESBEEK/OOSTERBEEK/OVERLOON - Voor het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek en het Oorlogsmuseum Overloon is het gevaar van omvallen als gevolg van de coronacrisis sinds donderdag verdwenen.

Treurnis heeft plaatsgemaakt voor jubel nu zowel het ministerie van VWS als het vfonds met 1 miljoen euro steun over de brug komt voor oorlogsmusea en herinneringscentra. 

Peter Kemperman 19-06-20, De drie genoemde musea zijn voor 95 procent of meer afhankelijk van inkomsten uit entreegelden, verkoop in de winkel en omzet in de horeca. Die inkomsten vielen weg toen de deuren op 16 maart vanwege de uitbraak van het coronavirus op slot moesten. Inmiddels zijn de musea weer open, maar zorgen de beperkende maatregelen voor meer dan een halvering van het bezoek.

Meer bezoekers, meer geld

De miljoen euro van het ministerie van VWS wordt verdeeld over de vijftien musea van de Stichting Musea en Herinneringscentra ’40-’45 (SMH). De eerder genoemde drie musea maken daar deel van uit. Musea met veel bezoekers krijgen een grotere hap uit de koek dan musea die minder publiek trekken. 

Wiel Lenders, directeur van het Vrijheidsmuseum, en pr-manager Janneke Kennis van Oorlogsmuseum Overloon uiten zich in ongeveer dezelfde bewoordingen. 

Ontzettend fijn en belangrijk die steun. Het water stond ons echt aan de lippen", aldus Kennis. ,,Dit helpt ons enorm", zegt Lenders. ,,We hebben een flinke knal gekregen en waren zonder deze steun wel met onze vingers tussen de deur gekomen. Want al je gewone kosten gaan wel door hè.”

Duizend Canadese kinderen

Kennis geeft aan dat het 74 jaar oude Oorlogsmuseum Overloon zich voorbereid had op een piekjaar. ,,We hadden op grootse wijze stil willen staan bij 75 jaar leven in vrijheid. Op 5 mei zouden er duizend Canadese kinderen komen. En er stonden heel veel afspraken met scholen. Echt zonde dat dat allemaal niet kon doorgaan.lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/renkum/oorlogsmusea-in-groesbeek-oosterbeek-en-overloon-ongelooflijk-blij-met-steun~a947d9c8/


«   »