overloon nieuws

Home » Nieuws » Noodwoning uit Maashees naar Oorlogsmuseum Overloon

Noodwoning uit Maashees naar Oorlogsmuseum Overloon

Gepubliceerd op 26 juni 2020 om 09:20

Op zaterdag 27 juni arriveert omstreeks 12:00 uur wel een heel bijzonder transport bij Oorlogsmuseum Overloon; een originele houten noodwoning van direct na de Tweede Wereldoorlog wordt binnenkort aan de collectie toegevoegd.

Direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd in de regio rond Overloon een flink aantal noodwoningen opgetrokken om gezinnen waarvan de huizen verwoest waren gedurende de Slag bij Overloon en Venray (tijdelijk) een dak boven hun hoofd te kunnen bieden.
Daarbij waren ook een aantal Sennhütten. Deze kleine herdershutten van circa 30 m2, werden indertijd waarschijnlijk door een Zwitserse hulporganisatie beschikbaar gesteld en bleven vaak noodgedwongen jarenlang bewoond, tot de wederopbouw voltooid was.

Ook in het voormalige Ambonezenkamp te Well dienden Senhütten als tijdelijke woonruimte. Veel van de hutten kregen uiteindelijk een andere bestemming of werden afgebroken.
Het exemplaar uit Maashees werd later nog gebruikt door de lokale scouting en diende de laatste jaren als opslagruimte voor volleybalvereniging MVC’64, Carnavalsvereniging De Bliekers Maashees en Vakantie Speelweek Maashees.
En nu wordt de woning door deze vereniging dus geschonken aan Oorlogsmuseum Overloon.

Voor Oorlogsmuseum Overloon is de noodwoning een prachtig object om het verhaal van de wederopbouw van de streek mee te illustreren.
De Sennhütte uit Maashees zal de komende periode geconserveerd worden voordat deze een mooi plek in het museum krijgen en aan zijn volgende leven kan gaan beginnen. 

Een onderdeel van dit volgend leven is dat er geprobeerd wordt het verhaal van deze specifieke woning te achterhalen.
Waar stond deze woning precies en wie waren de bewoners waaraan het onderdak bood direct na de alles verwoestende slag bij Overloon? Wordt vervolgd...

Met dank aan Kremers Transport komt de zogenaamde Sennhütte vanuit Maashees naar Overloon.

De foto’s zijn gemaakt door de heer en mevrouw Reijnders.

Een nieuw gewin voor het Oorlogsmuseum

MAASHEES/OVERLOON | Zaterdag 27 juni is er aan de Vennenweg in Maashees een Sennhutte afgebroken. Omdat dit soort houten huisjes veelvuldig voorkwamen in de tijd vlak na de Twee Wereldoorlog, is het van grote historische waarde. Daarom is het met een oplegger vervoerd naar het Oorlogsmuseum in Overloon.

Rond het middaguur kwam het huisje aan in Overloon, waar het wordt toegevoegd aan de collectie. Smulders: “Ik kan nog geen indicatie geven wanneer het voor bezoekers van het museum te zien is. We gaan het eerst controleren en conserveren. We willen het vooral goed en gedegen doen.” bron:https://www.kliknieuws.nl/regio/maasdriehoek/167018/een-nieuw-gewin-voor-het-oorlogsmuseum-foto-s-en-video-

Aankomst Sennhüte bij het Oorlogsmuseum

 

Aankomst Sennhüte bij het Oorlogsmuseum

Posted by De Maas Driehoek on Tuesday, June 30, 2020

«   »