Vlogs van Oorlogsmuseum Overloon maken de collectie net iets toegankelijker

Gepubliceerd op 26 september 2020 om 11:05

Na het afgelopen voorjaar wekenlang gesloten te zijn geweest vanwege de coronamaatregelen is Oorlogsmuseum Overloon sinds 1 juni weer geopend voor bezoekers. Gedurende de lockdown hebben de medewerkers van het museum niet stil gezeten.

Luuk Weerts als presentator werden op het YouTube-kanaal van het museum verschillende vlogs uitgebracht over objecten en verhalen uit het museum. We stelden Luuk via e-mail hierover enkele vragen.

Voor het museum maak je vlogs die op YouTube te bekijken zijn. Wanneer ben je hiermee begonnen en met welk doel? Waaruit bestaat je werk in het museum verder?
We zijn begonnen met het maken van vlogs toen we te horen kregen dat het museum moest sluiten i.v.m. corona. Wat nu? Museum dicht, notabene in een herdenkingsjaar. Niemand kan ons bezoeken. Niemand weet hoe lang dit gaat duren. We besloten dat het een goed idee was om dan maar met het museum naar de bezoeker te komen, want je wilt jezelf als museum toch in de kijker blijven spelen. Eigenlijk zijn we daar ook meteen mee begonnen, want bij de pakken neer zitten kennen we hier niet. Vanuit die gedachte zijn de vlogs ontstaan en het was/is echt tof om er aan te werken met Andreas Smulders en Marion Heijligers. Ik doe het niet alleen!

Waaruit mijn werk in het museum verder bestaat is een lastige vraag, ik kan er niet echt één woord aan hangen. Laten we zeggen dat ik me in het museum bezighoud met educatie en creatieve processen. Dat varieert van het schrijven, uitdenken en uitwerken van ‘Museum in het donker’, tot meedenken over tentoonstellingen en het ontwikkelen van nieuwe educatieve producten. Hmm, toch bedankt voor deze vraag. Het is me nog nooit gelukt om in zo weinig woorden uit te leggen wat ik nu eigenlijk doe.

Gedurende de lockdown van begin dit jaar zagen we je in je vlogs fietsend door het lege museum en klimmend op en in voertuigen. Hoe was het om het museum helemaal voor je alleen te hebben?

Toen ik nog als weekendkracht in het museum werkte was een van de heerlijkste momenten altijd binnenkomen in een stil museum en die typische museumlucht ruiken. Je ruikt de voertuigen al voordat je ze ziet staan. Ja dat blijft iets bijzonders hebben, al was de reden van de stilte deze keer wat jammer en de lengte ervan had ook niet gehoeven. Helaas! We zijn voor het maken van de vlogs soms tot 3u ’s nachts bezig geweest op allerlei plekken in het gebouw. Dat is echt een aparte sfeer: stil én donker. We hebben dus een klein beetje onze eigen privé ‘Museum in het donker’ gehad, maar volgend jaar toch weer liever met bezoekers.

In je vlogs besprak je verschillende objecten met een bijzonder verhaal. Welk object met bijbehorende verhaal maakte het meest indruk op je en waarom?
Ik durf en wil haar geen object noemen, maar in de vlog over ‘de Slag bij Overloon’ is mijn oma aan het woord en deelt zij haar ervaringen. Haar verhaal hebben we het afgelopen jaar ook ingezet tijdens ‘Museum in het donker’ en nu opnieuw gebruikt voor een vlog over waarom hier überhaupt een museum staat. Daar is een soort van mini-documentaire uitgekomen waar ik erg blij mee ben. Daarnaast ben ik gewoon trots op oma omdat zij tijdens het vertellen al haar emoties durft te laten zien. Die slag die hier heeft plaatsgevonden heeft een enorme impact op haar gehad. Maar ook de vlog over Bob Dare en de Churchill-tank vind ik bijvoorbeeld erg goed gelukt. Weet je, door zulke verhalen kun je je toch meer verbinden met de collectie en een geschiedenis. Eigenlijk geldt dat voor alle onderwerpen en objecten waarover we een vlog hebben gemaakt: alles wordt net iets toegankelijker.

Je bent al lang betrokken bij het museum. Ben je tijdens de samenstelling van je vlogs op nieuwe feiten of inzichten gestuit of was alles voor jou gesneden koek?

Haha, nu komt de grootste bekentenis: ik heb absoluut veel bijgeleerd! Wij hebben het geluk om Andreas in huis en in ons filmteam te hebben. Hij is hoofd collectie in het museum en weet alles, of zoekt voor de vlogs alles uit over een object/thema. Vervolgens krijg ik een (soms gigantische) lap tekst – ‘korter kon écht niet, want dít moet er écht in’ – en sleutel ik er daar waar nodig aan om het verhaal vertelbaar en laagdrempelig te maken. Een grote ontdekking was voor mij de Conger. Ik had geen idee waarvoor dat ding was. Nul. Sterker nog: ik weet niet eens of de Conger me ooit was opgevallen in die gigantische hal. Tijdens het maken van iedere vlog heb ik zo wel weer wat nieuws meegekregen.

Je wisselt in je vlogs een serieuze toon vaak af met een grap of luchtige opmerking. Doe je dit bewust om jongeren aan te spreken en is dit soms niet lastig als je geconfronteerd wordt met zoveel oorlogsellende?

klik hier op voor alle vlogs van het Oorlogsmuseum