Dood van Silke (21) was vernietigende mokerslag: ‘Zij hing zo aan het leven. Het is zo onrechtvaardig dat zij juist moest gaan’

Gepubliceerd op 31 oktober 2020 om 19:13

Soms is de dood een bevrijding of een verlossing, maar andere keren is de dood onvoorstelbaar wreed en duister. De dood van Silke van Berkel was zo’n vernietigende mokerslag. Haar ouders proberen dapper weer op te krabbelen.

door Joris Gerritsen 31-10-20,Een warme nazomernacht dit jaar. Een groep jongeren heeft zich in het pikkedonker verzameld bij een boom net buiten Overloon. Ze staan hand in hand, schouder aan schouder. Er worden kaarsen aangestoken en een omvangrijke bloemenzee dijt nog verder uit. Er wordt gefluisterd en gehuild. Hier vinden mensen steun bij elkaar.Soms is de dood een vriend die op het goede moment op bezoek komt. Dan maakt de dood een einde aan ondraaglijk lijden of aan een voltooid en rijk leven. Mensen hebben vrede met zijn komst. Maar de dood kan ook zijn donkerste en wreedste gezicht laten zien. Dan slaat hij toe, geeft hij niet alleen de nabestaanden een vreselijke mokerslag, maar krijgt een hele gemeenschap een tik. Het zijn die gebeurtenissen waarbij mensen elkaar weken lang hoofdschuddend op straat aanspreken, ontstemd over zo veel onrecht.

Silke van Berkel was een vrolijke, eigenwijze, spring-in-’t-veld. Als kind wil ze vooral zichzelf zijn

21 jaar en vol plannen

De dood van Silke van Berkel uit Overloon is zo’n moment dit jaar. Pas 21 jaar en zo vol plannen. Midden in het leven stond ze. ‘Lach, leef, geniet en herhaal het morgen’, was haar motto.Ze stapt die zondag, 26 juli, aan het begin van de avond in haar auto. Ze heeft net thuis met vrienden en familie de verjaardag van haar twee jaar jongere broer gevierd. Maar Silke heeft ook nog afgesproken met collega’s – bijna oud-collega’s, want ze heeft net een nieuwe baan – van het hotel waar ze werkt.

Op slag dood

Als niet veel later sirenes klinken en een traumahelikopter overvliegt, voelt moeder Nicole van Berkel het meteen. Dit gaat om Silke. Dit is niet goed. ,,Alsof er een knop in mijn buik werd omgedraaid.Moeder en broer zijn bij de eersten die bij het ongeval uitkomen. Daar krijgen ze bevestigd wat moeder al direct voelde. De auto is van de weg geraakt en Silke is op slag dood. De wereld van Nicole, haar man Edwin en hun zoon stort in.

Zij hing zo aan het leven. Dan is het zo onrecht­vaar­dig dat zij juist moest gaan

Nicole van Berkel, moeder van Silke

Vrolijke, eigenwijze, spring-in-’t-veld

Silke van Berkel was een vrolijke, eigenwijze, spring-in-’t-veld. Als kind wil ze vooral zichzelf zijn. Als de vriendinnetjes op de basisschool afspreken allemaal in roze kleren naar school te komen, komt zij in het blauw. Want ze houdt niet van roze. En als ze dan niet mee mag spelen? Jammer dan. Dan speelt ze wel met iemand anders.Rekenen is niet haar sterkste kant. Maar dat maakt niet uit, want ze wil toch kok worden. Ze is recht voor zijn raap. Eerlijk, open en heel direct. ,,Tot tien tellen kon ze niet”, zegt haar vader. Om daaraan toe te voegen dat Silke altijd opkomt voor de zwakkeren. De kinderen die gepest worden krijgen steun van haar.Lees het hele verhaal op bron:https://www.gelderlander.nl/boxmeer/dood-van-silke-21-was-vernietigende-mokerslag-zij-hing-zo-aan-het-leven-het-is-zo-onrechtvaardig-dat-zij-juist-moest-gaan~a4095a04/