overloon nieuws

Geen brug te ver voor de Genie van de landmacht

Gepubliceerd op 14 januari 2021 om 20:08

102 Constructiecompagnie van de Landmacht heeft vandaag voor trainingsdoeleinden onze Baileybrug verplaatst.Met dank aan Koninklijke Landmacht & Phoenix OOCL voor de foto's!

Overloon Op 18 januari hijsen de Genisten van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL), onderdeel van de Koninklijke Landmacht, een brug van zijn plek op het terrein van het Oorlogsmuseum te Overloon. De daaropvolgende dagen wordt de brug op het terrein van het museum gerenoveerd en teruggeplaatst, zodat deze weer aan de veiligheidseisen voldoet.

Renovatie

De Genie doneerde de brug in 1988 aan het Oorlogsmuseum te Overloon. Na drie decennia van gebruik in de buitenlucht, is de brug aan renovatie toe. De landhoofden, ofwel de steunpunten van de brug die op de grond rusten, worden verstevigd, zodat de brug weer aan de veiligheidseisen voldoet. De renovatie vindt plaat op het terrein van het Oorlogsmuseum en neemt globaal vier dagen in beslag. Binnen deze vier dagen wordt de brug van zijn plek gehesen, vindt de renovatie plaats en wordt de brug weer teruggeplaatst.

Training

De Genisten van de Koninklijke Landmacht zoeken continu naar mogelijkheden om hun constructievaardigheden bij te spijkeren’, aldus Sergeant-Majoor Wessels, projectleider van de Genie. ‘Deze opdracht biedt voldoende uitdaging voor onze mensen en we helpen het museum ook nog eens een handje.’

Janneke Kennis van het oorlogsmuseum is blij met de hulp van de Genie. ‘We hebben zelf niet de middelen om dit te realiseren en deze hulp voorkomt achterstallig onderhoud. Een echte win-win situatie dus’. De brug wordt gebruikt als voetgangersbrug en tijdens evenementen rijden er historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog onderdoor.

Operationeel Ondersteuningscommando Land

Overal waar militairen op het land actief zijn, ondersteunt het Operationeel Ondersteuningscommando Land met mens en materiaal bij operaties en oefeningen overal ter wereld. Met 6.000 medewerkers is dit de grootste eenheid van de Koninklijke Landmacht. Het OOCL heeft verschillende specialismes onder zich, zoals de Explosieven Opruimingsdienst, inlichtingen, zorg, ICT, bouw, logistiek en vuursteun.

Oorlogsmuseum Overloon

Op het voormalig slagveld Overloon, staat het oudste Oorlogsmuseum over de Tweede Wereldoorlog van West-Europa. Het werd in 1946 geopend en we vieren dit jaar dus al ons 75-jarig jubileum. In het museum wordt onder andere stil gestaan bij het verzet, de bevrijding, D-day en de holocaust. Het museum laat op interactieve wijze de grote impact van de Tweede Wereldoorlog zien en hoe deze meestal gewone mensen trof. In de tentoonstelling “ Nederland in de Tweede Wereldoorlog” duiken bezoekers terug in de tijd en worden ze onderdeel van acht persoonlijke verhalen. Wat zou jij doen? Afwachten, meewerken, of je verzetten? In de gigantische Militaire Hal met meer dan 150 voer- vaar- en vliegentuigen raak je als bezoeker niet snel uitgekeken. Dat is maar goed ook, want dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, daar mogen we best wat vaker bij stil staan, kortom; Oorlog hoort in een museum!

 

foto's cs winsser meer foto's op https://myalbum.com/album/TaqkuhPNwsjs


«   »