overloon nieuws

Home » Nieuws » Plaquette op het 14 Oktoberplein voor Overloonse gevallenen

Plaquette op het 14 Oktoberplein voor Overloonse gevallenen

Gepubliceerd op 3 maart 2021 om 19:43

We vragen om uw genereuze ondersteuning bij het volgende.Zoals u weet, staat op het 14 Oktoberplein in Overloon het Vrijheidsmonument. Daar staan we elk jaar even stil bij de slachtoffers van oorlog en de prijs die voor vrijheid, zeker ook in Overloon in 1944, is betaald.

Maar de namen van alle Overloonse slachtoffers zijn daar nu nog niet te zien. In de kerk hangt wel een lijst met namen, maar omdat de kerk vaak dicht is, vervaagt automatisch ook de herinnering aan de slachtoffers.

De dorpsraad Overloon wil graag een nieuwe plaquette plaatsen, op de grond bij het Vrijheidsmonument. In het ideale geval zouden we die op 14 oktober 2021 willen onthullen.

Deze Geef-actie is bedoeld om deze plaquette financieel mogelijk te maken.

Natuurlijk zorgen we ervoor dat die plaquette, van natuursteen, zowel qua vorm als qua materiaal goed aansluit bij het monument. Hierop staan alle namen van de in de oorlog door het geweld omgekomen Overloonse burgers.

Deze plaquette kost € 1810,-- (dus iets meer dan achttienhonderd euro). De Dorpsraad wil de helft bijleggen maar hoopt dat vanuit de inwoners, de verenigingen en de ondernemingen in Overloon ook een financiële bijdrage wordt geleverd.

Graag vragen we dus om uw hulp. En we hopen dat u uw financiële steentje wil bijdragen, zodat we later dit jaar de lijst met namen weer voor iedereen zichtbaar kunnen maken. 14-www.geef.nl/nl/doneer?action14-oktoberplein

Vrijheidsmonument 

Een hart hier eens verwoest herrees en roept.

Het 14 oktoberplein vormt het hart van het dorp. 14 Oktober (1944)is de dag dat Overloon bevrijd werd, althans wat er nog van over was. Het lag totaal in puin. In 1984 werd het monument onthuld. Elk jaar met 4 mei wordt bij dit monument de dodenherdenking gehouden.

In de grote V staat in vele talen het woord vrijheid. De drie figuren op de wereldbol roepen en smeken om vrijheid. Helaas is die vrijheid nog geen werkelijkheid voor velen in de wereld van vandaag.bron:www.theobaldusparochie.nl

Herstel vrijheidsmonument Overloon 

In opdracht van de gemeente Boxmeer herstelde kunstenaar Juul Baltussen het vrijheidsmonument in Overloon. Wegens de waarde en symboliek van het kunstwerk voor de kern Overloon, wordt het herstelde object op woensdag 11 december, om 15.30 uur officieel onthuld. Dit vindt plaats door de portefeuillehouder Kunst & Cultuur, wethouder W. Hendriks-Van Haren in aanwezigheid van diverse genodigden.

Kunstwerk gestolen

In oktober 2012 werd de koperen wereldbol met de daarop bevestigde koperen mensfiguren gestolen. Het geheel was bevestigd op een marmeren V. Het vrijheidsmonument is in 1984 vervaardigd door kunstenaar Rien Evers, ter ere van 40 jaar bevrijding van Overloon. Het herstel, ofwel de productie van een nieuwe kern van het kunstwerk, is afgestemd met de familie van de onlangs overleden kunstenaar.lees verder op https://www.overloonnieuws.nl/foto-s/foto-s-2014/vrijheidsmonument-in-overloon-03-10-2014


«   »