overloon nieuws

Home » Nieuws » straat in beeld

straat in beeld

Gepubliceerd op 28 maart 2021 om 08:41

De betekenis van straatnamen is vaak zeer verrassend.Veel straatnamen duiden op een bepaalde periode in de geschiedenis of zijn de namen van mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld.

In de rubriek ‘Straatnaam in Beeld’ ben ik  op zoek naar de verhalen die achter het blauwe straatnaambordje verscholen gaat.Deze week: Oude Molen (industrieterrein Oude Molen in overloon)

Betekenis van de straatnaam Oude Molen 

Overloon: Oldtimer, molen, bedrijfsgebouwen, benzinepomp en woonhuis ca. 1940. De Overloonse molen langs de Oploseweg gezien vanuit Oploo in de richting Overloon. Aan de Oploseweg lag de molen met de woning van de familie Dömges, in 1944 werd de molen zo erg beschadigd dat hij moest worden gesloopt het woonhuis werd hersteld en staat er anno nog steeds.

Realisatievanhetmonumentbijdeoudemolen26-03-2021--3-3.jpg 

Voor zover bekend werd in 1446 de eerste windmolen in Overloon gebouwd.

Meer info op bron:https://www.stichtingdeoudeschoenendoos.nl

 

De molen werd omstreeks 1880 gebouwd en werd tijdens 'De Slag bij Overloon' in de herfst van 1944 geheel verwoest. Van deze Slag resteert nu het Oorlogs- en Verzetsmuseum te Overloon.

De laatste molenaar was Boumans.

Aanvankelijk was de molen uitgerust met twee koppel maalstenen en een koppel blauwe maalsteentjes voor het malen van boekweit.

Realisatievanhetmonumentbijdeoudemolen26-03-2021--5-2.jpg

De molen stond op de plaats waar nu de ruilverkaveling barakken stonden (j.v.o.) Bouwjaar: 1862.

Bron: archief Ten Bruggencate. Meer info op bron:https://www.molendatabase.org

Schermafbeelding2021-03-26om202526-1.png SporenvandeOorlogoudemolen-1-1.jpg SporenvandeOorlogoudemolen-2-1.jpg SporenvandeOorlogoudemolen-4-1.jpg

Realisatie van het monument bij de oude molen

Na een lange voorbereiding is op het terrein De Oude Molen aan de Oploseweg in overloon een plan gerealiseerd ter verfraaiing van de entree van Overloon met een mooi dorpsommetje met daarin geïntegreerd de originele molenstenen, verwerkt in een monument.Op deze plaats stond een windmolen met de naam Tevredenheid. De molen is verder geheel verwoest tijdens de slag om Overloon in 1944. Op het terrein is een verscheidenheid aan inheemse planten geplant. Bron: Dorpsraad Overloon  https://www.dorpsraadoverloon.nl/monument-de-oude-molen 

klik op de foto voor de vergroting


«   »