overloon nieuws

Politie leest opnieuw mee in criminele chats, meerdere invallen in Brabant In Overloon ontdekte de politie een drugslab

Gepubliceerd op 8 juni 2021 om 18:49

De politie in zestien landen heeft stiekem een chat-app aan criminelen gegeven en ze afgeluisterd. Door die methode zijn er alleen al in Nederland 49 mensen opgepakt. In Overloon ontdekte de politie een drugslab. 

Agenten kwamen ook in actie in Geertruidenberg, Raamsdonksveer, Herpt en Eindhoven. Daar werden vooral geld en goederen gevonden die mogelijk uit misdaad afkomstig is. In Geertruidenberg werd iemand gepakt die in de pillen zou zitten.

Profielfoto van Willem-Jan JoachemsGeschreven door Willem-Jan Joachems

Alleen de plaatsnamen van de invallen wil de politie vooralsnog delen. Over wat er is gevonden en wanneer de invallen precies waren wil de politie niets vertellen.In heel Nederland ontdekten de politie in totaal 25 drugslocaties, waaronder opslagplaatsen en drugslabs en ook grote hoeveelheden drugs, 8 vuurwapens en 2,3 miljoen euro.Op een internationale persconferentie in Den Haag werd uitleg gegeven over de geheime operatie. Die begon in oktober 2019. De Amerikaanse politiedienst FBI maakte samen met de Australische politie een chat-app: Anom. Die zat verborgen achter een rekenmachine op een mobieltje. Je kon er in komen door een code in te tikken.

Anom
De afgelopen andehalf jaar werd de chat-app ineens populair. Dat kwam omdat de politie inbrak in allerlei (criminele) telefoondiensten, zoals Encrochat en SkyECC. “Criminelen zochten een alternatief na de hacks van de voorbije tijd”, zei een van de vertegenwoordigers van Europol dinsdag. En daarom kwam Anom in beeld. “Het platform had een goede reputatie en werd onder criminelen gezien als zeer betrouwbaar”, zei de Nederlandse politiecommissaris Jannine van de Berg.Op meer dan 12.000 mobieltjes was de chat-app in gebruik. Bij meer dan 300 misdaadorganisatie in de hele wereld. Ze stuurden elkaar zo'n 27 miljoen chatberichten. De politie vond gesprekken in 45 talen. De meeste berichten waren in het Nederlands, Zweeds en Duits en ook Kroatisch.In totaal zijn er 800 mensen gearresteerd in de hele wereld.Lees meer op bron:https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3400794/politie-leest-opnieuw-mee-in-criminele-chats-meerdere-invallen-in-brabant

 

Politie Landelijke Eenheid - Opnieuw massaal crimineel berichtenverkeer onderschept

Driebergen

Een grootschalige internationale operatie (Trojan Shield) heeft opnieuw tot in detail zicht gegeven op de versleutelde communicatie van criminele organisaties. Vanaf oktober 2019 werd in deze operatie op grote schaal berichtenverkeer van criminelen onderschept en meegelezen. Dit gebeurde via de cryptocommunicatiedienst ANOM, die overheidsdiensten zelf ontwikkelden en beheerden. De Australische politie (AFP) en de FBI namen hierin het voortouw.

'Tonnen coke'
Een vertegenwoordiger van de FBI zei verbaasd te zijn over wat in de chats voorbijkwam. “We zagen foto's van honderden tonnen cocaïne in scheepsladingen fruit." Hij zei ook dat er meer dan 100 ‘levensbedreigende misdrijven’ uit naar voren kwamen.Lees meer op bron:https://www.politie.nl/nieuws/2021/juni/8/politie-onderschept-opnieuw-massaal-crimineel-berichtenverkeer.html


«   »