Bommenwerper vliegt door Oorlogsmuseum

Gepubliceerd op 9 augustus 2021 om 16:35

Het nieuwe Lancaster Paviljoen in Oorlogsmuseum Overloon gaat vliegend van start. Op het schuine dak van het paviljoen liggen de resten ( meer dan 2000 grotere en kleinere wrakstukken ) van een Britse bommenwerper tentoongesteld.

Uniek in de wereld want nergens anders is een vliegtuig op deze manier te zien. Bijzonder is dat de expositie vanaf deze week wordt verrijkt met een augmented reality beleving. Bezoekers kunnen via hun smartphone de App “Lancaster NN775 Overloon” downloaden waarmee het gigantisch grote toestel van 21 bij 31 meter in augmented reality wordt getoond. Een bijzondere beleving want de zware bommenwerper is daardoor vliegend te zien in het museum.

Bij het toestel zijn drie grote vloerstickers geplaatst die bezoekers kunnen scannen met hun smartphone. Hierna kunnen ze met eigen ogen zien hoe de Avro Lancaster NN775 eruit zag en hoe deze opereerde. Ook is de App verder uitgebreid met alle informatie over de cockpit, staart, motoren en het landingsgestel. De App is tot stand gekomen in samenwerking met Dutch Rose Media.

Bij het vliegtuigwrak is ook ruimte voor herdenken. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de zevenkoppige bemanning die om het leven kwam bij de crash in 1945. Hun namen en gezichten worden niet vergeten.

Bijgaande (foto’s Oorlogsmuseum)  ze tonen beelden uit de AR app.

Tweeduizend brokstukken van gecrashte Lancaster NN775 bij elkaar gelegd

Gepubliceerd op 2 juli 2021 

Overloon-Wat hebben de mannen van het Plane Hunters Recovery Team hard gewerkt dit weekend! De meer dan 2000 wrakstukken van de Lancaster bommenwerper liggen op hun plaats. Een imposant plaatje! Nergens ter wereld ligt een vliegtuig op deze manier tentoongesteld. Een prachtig eerbetoon aan de zeven bemanningsleden van deze lancaster NN775.

Begin mei arriveerde er vanuit het Belgische Glabbeek een bijzonder transport bij Oorlogsmuseum Overloon. In meer dan 2000 grote en kleine wrakstukken werd een in 1945 gecrashte Britse Lancaster bommenwerper binnengebracht. Op zaterdag 26 en zondag 27 juni zijn de resten van deze Lancaster NN775 op een nieuwe schans gelegd in de militaire hal van het museum. Hiermee wordt het toestel straks voor een groot publiek zichtbaar.

 

Het leggen van de wrakstukken wordt een flinke klus. Niet alleen omdat het uit meer dan 2000 stukken bestaat, maar ook omdat het een toestel was van 31 meter breed en 21 meter lang. Welk stukje hoort nu eigenlijk waar en hoe te beginnen? Komend weekend zal een team van Plane Hunters Recovery aanwezig zijn om de vliegtuigpuzzel te gaan leggen. Dit team was ook betrokken bij de opgravingen van het toestel in 2016.

Om deze megaklus goed en vlot te laten verlopen is in de afgelopen week door medewerkers en vrijwilligers van Oorlogsmuseum Overloon al hard gewerkt. Er is druk geknipt en geniet om met  rubberen matten het silhouet van het vliegtuig zichtbaar te maken op de schans. Dit zorgt er straks voor dat de leggers van het vliegtuig precies weten waar welk wrakstuk komt te liggen. Daarnaast zorgt de antislip laag op de matten ervoor dat de wrakstukken op hun plek blijven liggen. Grotere stukken zullen gefixeerd worden.

Het vliegtuigwrak is door de Gemeente Glabbeek in permanente bruikleen gegeven aan Oorlogsmuseum Overloon. De resten van het toestel worden geëxposeerd met de neus van het vliegtuig naar beneden. Zo is het silhouet van het toestel goed te herkennen voor het publiek. Onder het schuine dak wordt ruimte geboden aan een tentoonstelling over de Luchtoorlog en aan een speciale film die in het teken zal staan van ‘vrijheid’.

Lancaster NN775
Op 5 maart 1945 stortte de NN775 neer in een moerassige weide in het Belgische Bunsbeek. Het toestel was op de terugweg van Gelsenkirchen, waar het een aanval op een benzeenraffinaderij uitvoerde, toen het getroffen werd door Duits afweergeschut. Het stortte neer en verdween meters diep onder de grond. De zeven inzittenden kwamen hierbij om het leven. Pas in 2016 werd het toestel opgegraven. Bij die opgraving werden ook nog drie lichamen van bemanningsleden geborgen. Zij kregen een laatste rustplaats op de Engelse begraafplaats vlakbij Leuven.

Door het toestel voor een groot publiek zichtbaar te maken wordt ook het verhaal van de bemanning verder verteld en worden hun namen niet vergeten.

Tweeduizend brokstukken van gecrashte Lancaster NN775 bij elkaar gelegd