overloon nieuws

Autoroute 'Aan de andere kant'

Gepubliceerd op 2 januari 2022 om 19:58

Deze route verbindt twee opmerkelijke plekken aan elkaar: de Duitse Oorlogsbegraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn en het Oorlogsmuseum in het Brabantse Overloon. 

Bijzonder, niet alleen omdat de route door prachtig landelijk gebied voert, maar vooral ook omdat de reiziger zich regelmatig geconfronteerd ziet met de spanningsvelden van de Tweede Wereldoorlog: ‘geallieerd’ tegenover ‘Duits’, ‘goed’ tegenover ‘fout’ en, bovenal ‘levend’ tegenover ‘dood’.

De route is oorspronkelijk ontwikkeld als fietsroute en met wat aanpassingen nu ook beschikbaar in deze vorm als autoroute.

Het is handig als je thuis vooraf de Venray Remembers app installeert en de route met de beleefpunten download. Dat kan gemakkelijk hier. Op deze pagina vind je ook een instructievideo over hoe je de app gebruikt.

De bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt kun je, met een beknopte beschrijving, ook terugvinden in de app. Op de website www.venrayremembers.nl vind je ze terug met een uitgebreidere beschrijving.

Fietsroute 'Aan de andere kant'

Onthulling eerste Landmark op de Ossendijk in Ysselsteyn.
Eind september wordt de 60 km lange fietsroute 'Aan de andere kant' in gebruik genomen. Een bijzondere fietsroute tussen twee opmerkelijke plekken: de Duitse Oorlogsbegraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn en het Oorlogsmuseum Overloon. Bijzonder, niet alleen omdat de route door prachtig landelijk gebied voert, maar vooral ook omdat fietsers zich regelmatig geconfronteerd zien met de spanningsvelden van de Tweede Wereldoorlog: ‘geallieerd’ tegenover ‘Duits’, ‘goed’ tegenover ‘fout’ en, bovenal, ‘levend’ tegenover ‘dood’. Vandaar ook de naam van deze fietstocht: “Aan de andere kant”.

De fietsroute kent verschillende halteplaatsen met landmarks, waarbij elke keer vanuit een ander perspectief wordt gekeken naar de bevrijdingsoperaties in dit gebied. Daarbij ervaren fietsers zowel wat militairen meemaakten als ook hoe burgers uit die oorlog kwamen. Het eerste landmark werd afgelopen vrijdag onthuld op de Ossendijk in Ysselsteyn een plek met bijzondere gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.bron:www.facebook.com/Duitsemilitairebegraafplaats

De fietsroute is gratis te downloaden op http://www.vriendenvanysselsteyn.nl/…/fietsroute-ysselstey…/

Ook is deze op te halen bij Oorlogsmuseum Overloon, de Duitse Militaire Begraafplaats Ysselsteyn & VVV Venray.


«   »