overloon nieuws

Thuis toeren door museum Overloon? Dat kan, dankzij een golfkar

Gepubliceerd op 9 januari 2022 om 10:07

Onder het motto ‘als je niet naar Oorlogsmuseum Overloon kunt komen, komt het museum wel naar jou’, is in Overloon een nieuw concept bedacht. Met dank aan een golfkarretje en een stel camera’s.(Foto Oorlogsmuseum)

Door Joost Ariaans 06-01-22,

Je moet wat in een coronacrisis. ,,Van de nood een deugd maken”, noemt museumdirecteur Erik van den Dungen het. De tafels en stoelen in het restaurant van het museum staan even op een andere plek. Gasten zijn er toch niet. ,,We hebben nu de tijd om de vloer te schuren. Daar kom je anders niet aan toe.

 

Zo’n lockdown is zo slecht nog niet.
Bij wijze van spreken dan.

 

Wat bezoekersaantallen betreft is corona natuurlijk killing. ,,In 2021 kwamen er 79.000 bezoekers”, zegt Van den Dungen. Klinkt niet slecht als je weet dat het museum vijf maanden dicht was. ,,Het is op zich best veel, maar de verklaring ligt voor de hand. In de zomermaanden, toen we wel open waren, was het niet té warm. En iedereen wilde eruit. Ik hoor van veel musea die afhankelijk zijn van bezoek van Nederlanders, dat ze goed hebben gedraaid. Voor musea die normaal gesproken veel Chinese of Amerikaanse bezoekers binnen krijgen, was het een dramatisch jaar.

 

Verlies compenseren

 

Van den Dungen is een mens van het soort het glas is halfvol. Want ook hij miste gasten en dus inkomsten. In een normaal jaar - het lijkt al zo lang geleden - komen er zeker 125.000 bezoekers op jaarbasis langs. ,,En ons museum moet het hebben van de kaartverkoop.” Gelukkig zijn er allerlei overheidsregelingen. ,,Daarmee kun je een deel van het verlies compenseren. Bij de vorige lockdown hebben we helaas wel van 20 procent van onze mensen afscheid moeten nemen. Goede mensen zijn weggegaan.

 

 

Dan kun je gaan zitten kniezen, bij de pakken neerzitten. Maar zo werkt dat niet bij het museum, waar ondanks het thema oorlog, de positieve invalshoek nooit ver weg is. ,,Je kunt kijken of je alternatieve inkomstenbronnen kunt vinden. In aanvulling op wat we in het museum al te bieden hebben.”

 

Het oorlogsmuseum sloeg het digitale pad in. Lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/boxmeer/thuis-toeren-door-museum-overloon-dat-kan-dankzij-een-golfkar~ae019c76/

Lees ook Paratrooper Vincent Speranza voor even weer terug in Overloon

Nu het museum gesloten is voor bezoekers, gaat Oorlogsmuseum Overloon digitaal! Middels een rijdende filmstudio genaamd ‘Herman the Sherman’ biedt het museum digitale rondleidingen aan onder de naam ‘Overloon Live’.(foto  Vincent Speranza in Bastogne en Herman the Sherman.

Tijdens de kerstvakantie worden er elke dag twee uitzendingen uitgezonden. Hierbij wordt een uniek inkijkje wordt gegeven in de eigen collectie van het museum. Bijzonder is de ‘Winter Special’ over paratrooper Vincent Speranza. Met hem blikken we 77 jaar na zijn strijd in Bastogne terug op zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2018 stond het evenement ‘Museum in het Donker’ ook in het teken van Speranza.

Lees meer meer op https://www.overloonnieuws.nl/nieuws/803545_paratrooper-vincent-speranza-voor-even-weer-terug-in-overloon

 


«   »