overloon nieuws

‘Kan de herrie van de F35’s niet beter verdeeld worden?’

Gepubliceerd op 9 februari 2022 om 19:16

OLUMN DWARSKIJKER De regio moet in verzet komen tegen heropening van vliegbasis De Peel, zegt Bart Bardoel uit Overloon. Dat doen we ook, zegt wethouder Antoinette Maas van het Land van Cuijk. Met Volkel hebben we al genoeg overlast van straaljagers. Nog een basis erbij noemt ze een ‘ongewenste ontwikkeling’.

Door Geurt Franzen 09-02-22

Dat zijn vriendelijke woorden voor een geluidsbombardement van 1800 stijgende en evenzoveel terugkerende F35’s per jaar, tussen 07.00 en 23.00 uur, oftewel 3600 vliegbewegingen per jaar. Eén gelukje: ze vliegen alleen van maandag tot en met donderdag.Als de Russen maar niet doorkrijgen dat onze piloten op vrijdag papadag hebben…

Ik vroeg me af waarom De Peel, al decennialang dicht, heropend moet worden. Ik vond het argument op defensie.nl: de veiligheidssituatie in de wereld is verslechterd. De piloten moeten extra oefenen en drie andere bases zijn een paar jaar geleden gesloten. In Brabant liggen al vier van de acht bases, met De Peel wordt het vijf. Lees meer op bron:https://www.ed.nl/brabant/kan-de-herrie-van-de-f35s-niet-beter-verdeeld-worden~a3802d6f/

 

Oud-wethouder roept op tot actie: ‘Word wakker. De JSF komt eraan’

OVERLOON - Overloon krijgt straks te maken met overvliegende JSF-straaljagers. Bert Bardoel moet er niet aan denken. ,,De leefbaarheid van ons dorp wordt totaal verziekt.” 

Door Herman Wissink 05-02-22

Stel, je zit op je terras met vrienden en je moet voor de derde keer stoppen met praten vanwege de herrie. Of, de juf op school stopt met lesgeven aan de kinderen vanwege de herrie.
Bert Bardoel vreest dat dit vanaf 2024 de dagelijkse praktijk gaat worden in Overloon. Hij wijst samen met een aantal andere Overloners zijn dorpsgenoten op het naderende onheil dat straks, letterlijk, over hen heen komt. Hij wil de mensen wakker schudden.Volgens Bardoel ondeschatten veel mensen de herrie van de vliegtuigen die straks op vliegbasis De Peel in Vredepeel af en aan vliegen. Lees meer op Bron:https://www.gelderlander.nl/maasland/oud-wethouder-roept-op-tot-actie-word-wakker-de-jsf-komt-eraan~a3dae41b/

Verzet tegen heropening De Peel: ‘Twee vliegvelden is te veel’

CUIJK - Overlast van twee militaire vliegvelden, dat is voor de gemeente Land van Cuijk te veel van het goede. Dat zegt wethouder Antoinette Maas (PvdA/GroenLinks). Maas zal daarom namens Land van Cuijk bezwaar maken tegen heropening van De Peel in 2024. 

Door Herman Wissink 05-02-22, 

De fusiegemeente volgt daarmee de lijn die eerder door Boxmeer en Sint-Anthonis is ingezet. Land van Cuijk heeft al veel last van de vliegbasis Volkel en daar komt in 2024 ook nog vliegveld De Peel bij. 

Lees ook

Maas zat tijdens haar tijd als wethouder van de gemeente Helmond in de Commissieoverleg en Voorlichting Milieu (COVM). ,,We hebben hier al te maken met de vliegbasis Volkel. Dat daar De Peel nog bij komt, is een ongewenste ontwikkeling. Lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/maasland/verzet-tegen-heropening-de-peel-twee-vliegvelden-is-te-veel~ac259fb6/

 

 

STOP uitbreiding Vliegbasis De Peel

 Deel via Facebook (15)

 

Het Ministerie van Defensie is voornemens de oude Vliegbasis De Peel weer in gebruik te gaan stellen. Dat houdt in dat er minstens 3600 vliegbewegingen per jaar zullen plaatsvinden met onder andere de F35 en andere vliegtuigen.

Dat heeft consequenties voor de omwonenden in Milheeze, de Rips, Meerselo, Helmond, Deurne en andere omwonenden van Brabant en Limburg.

Consequenties:
- zwaardere belasting door CO2 en fijn- en stikstofuitstoot voor mens, dier en milieu;
- waardevermindering van huizen in de directe omgeving van de basis;
- enorme geluidsoverlast door laagvliegende straaljagers en andere vliegtuigen;
- schade aan huizen door trillingen;
- gezondheidsklachten door stress, te weinig (nacht)rust en gehoorschade;
- risicovergroting in geval van oorlog en eventuele ongelukken met vliegtuigen in de nabije omgeving van de vliegbasis.

Daarnaast is Oost-Brabant al zwaar belast door de bio-industrie, industriegebieden en de vele vliegbases zoals Volkel, Eindhoven, Weeze en dan nu Vliegbasis De Peel. Wij zijn niet tegen defensie of de noodzaak van militaire oefeningen maar willen wel dat er gekeken wordt naar andere oplossingen zoals een betere verdeling over Nederland of Europa of andere opties zoals simulatie.

Feit is dat ons woongenot, gezondheid en geluksgevoel negatief worden beïnvloed.

Bent u het eens met bovenstaande stellingen dan verzoeken wij u deze petitie te ondertekenen om te kunnen voorkomen dat de plannen doorgang vinden.

Meer informatie vindt u op onze Facebook pagina Stop uitbreiding Vliegbasis De Peel.

 


«   »