Robin Boele inspec­teert F-35’s: 'Ze denken vaak dat ik de hele dag ‘schruufkes’ aan het controleren en tellen ben’

Gepubliceerd op 28 februari 2022 om 12:02

OVERLOON - Schroefjes controleren en tellen? Het werk van majoor Robin Boele (53) uit Overloon is iets complexer dan dat. Hij ziet toe op de bouw van de Nederlandse JSF, in Italië.

Door Herman Wissink 27-02-22

Het lijkt een beetje op een hele complexe Ikea-kast, waarvan de onderdeeltjes uit de hele wereld worden aangeleverd. Als je op het einde schroefjes en moertjes overhoudt, heb je het niet goed gedaan en is de kans dat de kast op enig moment weer in elkaar zakt groot. In het geval van het gevechtsvliegtuig F-35 zijn de procedures door vliegtuigfabrikant Lockheed Martin voorgeschreven, en die moeten nauwkeurig worden gevolgd. Dat is zo’n beetje de taak van majoor Robin Boele: controleren dat de voorgeschreven procedures worden gevolgd. Niet door er zelf aan te sleutelen, maar door er op toe te zien dat degenen die dat wél doen, dat ook goed doen. En zo zorgen dat de F-35 straks niet uit de lucht komt vallen.

Je relatie moet ertegen kunnen dat je elkaar voor periodes niet ziet. Anders kun je dit werk niet doen

Robin Boele

Daarom reist de 53-jarige uit Overloon met grote regelmaat vanuit zijn woonplaats naar Cameri, vlakbij Milaan. Naar de Leonardo Aircraft Division. Gemiddeld is hij eens in de twee weken een weekend thuis bij zijn gezin.

Vier hoofdcomponenten

Italië heeft bij vliegtuigfabrikant Lockheed Martin negentig F-35’s besteld. Nederland heeft er, als ze allemaal klaar zijn, 46. Het Amerikaanse bedrijf laat de verschillende onderdelen in Italië in elkaar schroeven. In Cameri worden ook de vleugels gemaakt voor de Amerikaanse Lockheed Martinfabriek in Fort Worth-Dallas. ,,Grofweg kan je zeggen dat er vier hoofdcomponenten zijn die in elkaar moeten worden gezet. Daarna worden de overige onderdelen als de motor ingebouwd. Voor vrienden uit Overloon is het soms lastig voor te stellen wat ik nu precies doe. Ze denken vaak dat ik de hele dag ‘schruufkes’ aan het controleren en tellen ben. Dat zou een behoorlijke klus zijn, want alleen de wings bestaan al uit zo’n 20.000 onderdelen. En dan is het niet de bedoeling dat er ergens een bitje van een schroefmachine achterblijft. Legt Boele het proces in Italië uit.

Boele maakt deel uit van een Nederlands-Italiaans inspectieteam. Zij kijken over de schouders mee van de mensen die het vliegtuig assembleren. Of alles wel goed gebeurt. ,,Maar je kan niet alles controleren. Het is ook een kwestie van vertrouwen. De processen moeten goed zijn.

Den Helder

Maar dat betekent dus dat Boele niet veel thuis is. ,,Daar moet je tegen kunnen. En je gezin ook”erkent hij. Boele, zijn vrouw en zijn zoon en dochter weten niet beter. Lees meer op bron:https://www.ed.nl/brabant/robin-boele-inspecteert-f-35s-ze-denken-vaak-dat-ik-de-hele-dag-schruufkes-aan-het-controleren-en-tellen-ben~a21323c7/