Opbrengst meerijdritten Militracks naar hulp aan Oekraïners

Gepubliceerd op 28 februari 2022 om 16:20

Oorlog hoort in een museum, dat is al 75 jaar de slogan van Oorlogsmuseum Overloon. Deze boodschap is nog altijd onverminderd relevant en dat blijkt nu ook maar weer. Op dit moment staat de westerse wereld voor de bizarre situatie dat een soevereine staat in Europa wordt aangevallen. Die situatie is herkenbaar vanuit de geschiedenis van de 20e eeuw. Als museum is dat precies waarop we huidige generaties willen attenderen.

Op 14 en 15 mei staat Militracks weer op het programma. Een evenement dat de grootste in zijn soort is op het gebied van Duitse voertuigtechniek uit de Tweede Wereldoorlog. De vraag die het museum zichzelf heeft gesteld is, of het militair-technische evenement tegen de achtergrond van de situatie in Oekraïne door moet gaan.

Tijdens Militracks rijden tientallen Duitse militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog over een parcours op het museumterrein in Overloon. De bezoekers kunnen na het kopen van een extra kaartje ook meerijden met deze voertuigen. De netto opbrengst van de meerijdritten wordt gedoneerd aan steunfondsen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het wordt zo een hulpactie en het museum verwacht dat de meeste bezoekers en voertuigeigenaren daar wel achter kunnen staan.

Militracks 14 & 15 mei
Militracks is geen politiek evenement en dat weten bezoekers en deelnemers ook. Tijdens het weekend zijn er Duitse motoren, personenvoertuigen, vrachtwagens, halfrupsen en pantservoertuigen te zien, vooral afkomstig van de Wehrmacht. De Duitse voertuigtechniek was ten tijde van de Tweede wereldoorlog vaak kwalitatief beter dan de geallieerde. Bij Militracks laten we dat zien, want die Duitse voertuigen rijden rond op het speciale, anderhalf kilometer lange parcours in het museumpark en er wordt zo nu en dan ook live gesleuteld. Daarnaast is er een militaria-markt en ook het museum is toegankelijk tijdens Militracks.

 

Het evenement werd diverse keren uitgesteld vanwege Covid-19. Het kan jaarlijks op veel belangstelling rekenen en ook dit jaar worden zo’n 15.000 bezoekers verwacht. Een groot deel van de tickets is al verkocht, maar er zijn nog zo’n 5000 tickets beschikbaar. Meer informatie is te vinden via www.militracks.nl.

Militracks 2019

Op 18 en 19 mei vond er bij het Oorlogsmuseum in Overloon de tiende editie plaats van Militracks; het grootste evenement ter wereld op het gebied van Duitse voertuigtechniek uit de Tweede Wereldoorlog. Meer info op https://www.overloonnieuws.nl/foto-s/foto-s-2019/militracks-2019