Tijdelijk toch weer asielzoekers in Overloon, tussen de Oekraïners? Niet aan de orde nu, zegt het COA

Gepubliceerd op 17 april 2022 om 08:08

OVERLOON - Tijdelijk toch weer asielzoekers in het azc in Overloon? Tussen de vanaf eind mei in Overloon op te vangen oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne?

Dennis Greijn 14-04-22,

Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) zegt dat hier geen sprake van is. De asielorganisatie zegt hier ook niet over in gesprek te zijn met Land van Cuijk. Al barst de asielopvang overal uit haar voegen. En wordt de nood steeds hoger om ook vluchtelingen uit landen als Afghanistan en Syrië fatsoenlijk onderdak te bieden.

 

Nog steeds jammer

 ,,We betreuren het besluit van Boxmeer vorig jaar om het asielzoekerscentrum te sluiten’’, zegt een COA-woordvoerder. ,,We vinden het nog steeds jammer dat de bestuursovereenkomst met de gemeente die op 20 mei afloopt niet is verlengd. Zeker gezien de huidige druk op de asielopvang.’’

Het azc-complex in Overloon is van de rijksoverheid, van het Rijksvastgoedbedrijf. Het COA huurt er.

Aanleiding voor de toenmalige gemeente Boxmeer het contract niet te verlengen, is toegenomen overlast van vooral alleenstaande, vaak nog minderjarige asielzoekers. Afkomstig uit zogeheten veilige landen in Noord-Afrika. Dit zijn asielzoekers die geen kans maken op een verblijfsvergunning.   

Het COA zegt met Land van Cuijk wel ‘goed contact’ te willen blijven houden, vanwege azc Grave.

Werkbezoek staatssecretaris in Grave

Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie was vorige week nog op werkbezoek in het Graafse asielzoekerscentrum.  

De Land van Cuijkse wethouder Willy Hendriks, die asielzoekers en inburgering in haar portefeuille heeft en bij het werkbezoek was, zegt dat de staatssecretaris geen dringend beroep op de gemeente heeft gedaan voor meer opvang. Het azc in Grave telt nu 600 plekken, dat in Overloon 710. 

Lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/maasland/tijdelijk-toch-weer-asielzoekers-in-overloon-tussen-de-oekrainers-niet-aan-de-orde-nu-zegt-het-coa~a24d5b93/