Familieleden en fly-by bij onthulling informatiebord crash bommenwerper WOII

Gepubliceerd op 2 september 2022 om 17:03

Ze zijn er maar druk mee, de leden van de werkgroep Bej de Watermeule. De onthulling van het informatiebord bij de crashplek van de Amerikaanse bommenwerper B-17G Flying Fortress nummer 42-39831, neergehaald op 5 november 1943 op de hoek Warmeerweg/ Sleijbergweg, trekt ook internationaal de aandacht. 

Het wordt een feestelijke bijeenkomst, vervolgt hij. “Vandaar ook dat er geen kransen worden gelegd. Voordat het vliegtuig crashte, wisten alle tien de bemanningsleden namelijk voortijdig het vliegtuig te verlaten. Een van hen wist te ontsnappen. De negen anderen werden direct door de Duitsers gearresteerd en naar gevangenkampen in het oosten van Duitsland gebracht. Ze hebben de Tweede Wereldoorlog allemaal overleefd. Een van hen, piloot John Booker, leeft zelfs nog. Hij is nu 102 jaar. We hopen dat ook hij, ondanks zijn hoge leeftijd, alsnog de oversteek naar Vierlingsbeek gaat maken. Dat zou natuurlijk de kers op de taart zijn.”

booker2.jpg

Naast speeches en andere voordrachten, staan er ook een aantal muzikale intermezzo’s – altijd een belangrijk onderdeel bij dergelijke ceremonies - op het programma. Onder meer van een delegatie van de plaatselijke harmonie De Herleving, maar ook van familieleden van Wilson Park Todd, een van de andere bemanningsleden, twee Amerikaanse profmuzikanten, die het Amerikaanse volkslied zullen vertolken. Tevens hebben zich hoogwaardigheidsbekleders van de NAVO en de Amerikaanse ambassade en leden van het college van B en W van de gemeente Land van Cuijk aangemeld voor de ceremonie. Ook zij zullen tijdens de bijeenkomst een speech houden. 

Bijzonder zijn bovendien de verhalen van toen die worden verteld. Van Piet Kaanen, een van de ooggetuigen van de vliegtuigcrash op 5 november bijvoorbeeld, en van Hans Bruijsten over het dagboek van zijn vader Sil, waarin ook over de crash wordt verhaald. Tevens maakt piloot Frank (Sheikh) Aarts in een Spitfire als eerbetoon aan de toenmalige bemanning (en alle andere bevrijders van toen) een fly-by.

Na afloop van de ceremonie bij de watermolen wordt, na een korte wandeling onder muzikale begeleiding van doedelzakspelers, rond 15.30 uur het informatiebord onthuld nabij de crashplek, op de hoek Warmeerweg/ Sleijbergweg in Vierlingsbeek.  Dit bord toont onder meer getuigenverslagen, technische verslagen over de toedracht, foto’s en tekeningen. Bij het bord wapperen tijdens de ceremonie de vlaggen van de NAVO, Verenigde Staten, Vierlingsbeek en Nederland.

Na de officiële onthulling van het informatiebord en het spelen van de Last Post en het Nederlandse en het Amerikaanse volkslied, vindt voor genodigden bij ‘buurman’ R&R van Rens Boomkwekerijen een samenzijn met koffie en vlaai plaats. Zowel bij de watermolen als bij de crashplek zijn tevens een aantal militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog te bewonderen.

 

Voor meer informatie over de onthulling: luchtoorlogwo2boxmeer@ziggo.nl.  

 

Werkgroep ‘Bej de Watermeule

http://luchtoorlog.boxmeer4045.nl/

https://www.facebook.com/luchtoorlogboxmeer4045/

 

Met dank aan Ron Koenen van I Love Vierlingsbeek en Groeningen.  https://www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl/ 

 

Informatiebord crash bommenwerper WOII onthuld: ‘Fantastische dag’

Het was een ceremonie met een lach en een traan. Zeker voor de familieleden van de bemanning van de op 5 november 1943 op de hoek Warmeerweg/ Sleijbergweg in Vierlingsbeek neergehaalde Amerikaanse bommenwerper B-17G Flying Fortress was het zaterdagmiddag een bijeenkomst om nooit te vergeten. Een onvergetelijke en ook onverwachte reis. Want ze hadden nooit gedacht dat ze de crashplek van hun bloedverwanten ooit zouden bezoeken.

Ze waren met bijna dertig personen, via verschillende vluchten, overgekomen vanuit de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Op verzoek en uitnodiging van de werkgroep Bej de Watermeule, die zich jarenlang inzette om steeds meer informatie over het neerstorten van het Amerikaanse vliegtuig te achterhalen en de tienkoppige bemanning, de oudste was 27 jaar, te eren met een informatiebord, waarop onder meer getuigenverslagen, technische verslagen over de toedracht, foto’s en tekeningen te zien zijn. Lees meer op bron:https://www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl/nieuws/vierlingsbeek/95255/informatiebord-crash-bommenwerper-woii-onthuld-fantastisch-dag

Met dank aan Geert voor de foto's (Klik op de foto voor vergroting)

Met dank aan Geert voor het filmpje 

Bej de Watermeule 10 september 2022