overloon nieuws

PMD kunt u beter scheiden!

Gepubliceerd op 3 maart 2023 om 16:12

Afval wordt niet altijd goed gescheiden. Daardoor kunnen de ingezamelde plastic- en metalen verpakkingen, en drankkartons (PMD) niet altijd gerecycled worden. Dat is natuurlijk zonde.

Wethouder David Sölez: “In lege verpakkingen zitten nog waardevolle grondstoffen. Door PMD goed te scheiden zorgen we er voor dat deze grondstoffen weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Als er teveel vervuiling in de PMD zak zit, wordt het afgevoerd en verbrand als restafval. Hierdoor gaan waardevolle grondstoffen verloren en kost het veel geld.” 

 

Touw, piepschuim en etensresten

Een stoorstof is afval dat niet bij het PMD thuishoort en – de naam zegt het al – het recycleproces verstoort. Landelijk zijn volle verpakkingen, textiel en papier de meest voorkomende stoorstoffen. In Land van Cuijk zijn dat touw, piepschuim, volle verpakkingen en etensresten. Ook elektronica en batterijen worden regelmatig bij het PMD gevonden. Die verstoren niet alleen het recycleproces, maar kunnen zelfs brand veroorzaken in de inzamelwagen of in de opslag.

 

Hoe weet u of het afval bij het PMD mag: Stel uzelf de volgende drie controlevragen. Alleen als u deze drie vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, hoort het afval bij het PMD:

  • Is het een verpakking van plastic, metaal of drankkarton?
  • Komt het uit uw huishouden?
  • Is het leeg?

Wilt u meer weten over afval scheiden of tips kijk dan op www.afvalscheidingswijzer.nl of op www.gemeentelandvancuijk.nl/afval


«   »