Vliegbewegingen omgeving De Peel

Gepubliceerd op 27 juni 2023 om 17:42

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando traint met verschillende wapensystemen in week 27 en week 28 met het civiele vliegtuig Learjet in omgeving De Peel.

Het vliegtuig wordt o.a. ingezet als oefendoel en voor radartrainingen om hoe om te gaan met jamming (het zenden van stoorimpulsen) van radarsystemen.

 

Wanneer wordt er gevlogen?
De onderstaande vliegblokken staan gepland voor de Learjet van Firma Skyline:


Week 27 
4 juli: Vliegblok in de ochtend en middag
5 juli: Vliegblok in de ochtend en middag
6 juli: Vliegblok in de ochtend en middag

Week 28
11 juli: Vliegblok in de ochtend en middag
12 juli: Vliegblok in de ochtend en middag
13 juli: Vliegblok in de ochtend en middag 
 

Waarom wordt er gevlogen? 
De training in week 27 is een voorbereidingsoefening voor het wapensysteem PATRIOT voor het daadwerkelijk vuren van raketten later in het jaar op het griekse eiland Kreta. De eenheid kan in week 27 alle procedures en handelingen beoefenen die straks nodig zijn om in september 2023 een succesvolle 'firing' uit te voeren.
 

De training in week 28 is volledig gericht op het omgaan met stoorimpulsen en andere vormen van elektronische oorlogsvoering. De luchtverdedigers (operators) worden getraind in het herkennen van jamming en hoe hiermee om te gaan. Jamming zal deels vanaf de grond plaatsvinden, maar ook vanuit de lucht door een vliegtuig te voorzien van een stoorpod. Ons commando traint met verschillende radarsystemen. 

Foto: Defensie Copyright © Koninklijke Luchtmacht

Klacht geluidsoverlast vliegtuig 
Defensie streeft ernaar niet meer geluid te veroorzaken dan strikt nodig. Het is alleen niet mogelijk om iedere vorm van geluid te voorkomen.
 

Klacht indienen
Voor klachten over militair vliegverkeer kunt u het online klachtenformuliergebruiken.
 

Informatie vooraf
Wanneer mogelijk laat Defensie vooraf weten welke militaire vliegbewegingen afwijken van de gebruikelijke vluchten. Deze informatie staat op de pagina vliegbewegingen.