Vliegbewegingen boven De Peel

Gepubliceerd op 25 november 2023 om 11:08

Van maandag 4 t/m donderdag 7 december wordt er gevlogen boven de Peel. De training staat in het teken van het aanvragen van luchtsteun.

De militairen die luchtsteun aanvragen noemen we ook wel Joint Terminal Air Controllers (JTAC). De JTAC is een gekwalificeerde operator die in staat is om, vanuit een vooruitgeschoven positie, gevechtsvliegtuigen, aanvalshelikopters en bewapende UAS’s aan te sturen boven het inzetgebied. De JTAC wordt vaak gezien als een missie essentiële functie vanwege het belang van luchtsteun bij hedendaagse Speciale Operaties.

De militairen volgen de opleiding tot Joint Terminal Air Controller bij de School Grond-Lucht Samenwerking. 

U kunt de volgende vliegtuigen waarnemen:
De F-16 gevechtsvliegtuigen of het civiele vliegtuig L-39 Albatros. 

Vliegbewegingen
Maandag 4 dec: middag
Dinsdag 5 dec: ochtend en middag
Woensdag 6 dec: ochtend en middag
Donderdag 7 dec: ochtend en middag
 

Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd.

Klacht geluidsoverlast vliegtuig of helikopter
Defensie streeft ernaar met zijn vliegtuigen en helikopters niet meer geluid te veroorzaken dan strikt nodig. Het is alleen niet mogelijk om iedere vorm van geluid te voorkomen.
 

Klacht indienen
Voor klachten over militair vliegverkeer kunt u het online klachtenformulier gebruiken.
 

Informatie vooraf
Wanneer mogelijk laat Defensie vooraf weten welke militaire vliegbewegingen afwijken van de gebruikelijke vluchten. Deze informatie staat op de pagina vliegbewegingen.