Vliegbewegingen boven de Peel

Gepubliceerd op 8 januari 2024 om 20:20

Van maandag 29 januari t/m donderdag 1 februari wordt er gevlogen boven de Peel. De training staat in het teken van het aanvragen van luchtsteun.

[foto Defensie]

De militairen die luchtsteun aanvragen noemen we ook wel Joint Terminal Air Controllers (JTAC). De JTAC is een gekwalificeerde operator die in staat is om, vanuit een vooruitgeschoven positie, gevechtsvliegtuigen, aanvalshelikopters en bewapende UAV’s aan te sturen boven het inzetgebied. De JTAC wordt vaak gezien als een missie essentiële functie vanwege het belang van luchtsteun bij hedendaagse Speciale Operaties.

De militairen volgen de opleiding tot Joint Terminal Air Controller bij de School Grond‐Lucht Samenwerking.

 

Er wordt gevlogen met de civiele vliegtuigen L‐39 Albatros en SIAI‐Marchetti SF.260 en met de Agusta A109 helikopter.

 

Vliegbewegingen

Maandag 29 jan: middag 

Dinsdag 30 jan: ochtend en middag

Woensdag 31 jan: ochtend en middag

Donderdag 1 feb: ochtend en middag

 

Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen er voor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd.

Klacht geluidsoverlast vliegtuig of helikopter
Defensie streeft ernaar met zijn vliegtuigen en helikopters niet meer geluid te veroorzaken dan strikt nodig. Het is alleen niet mogelijk om iedere vorm van geluid te voorkomen.

 

Klacht geluidshinder indienen
Voor klachten over militair vliegverkeer kunt u het online klachtenformuliergebruiken.


Informatie vooraf
Wanneer mogelijk laat Defensie vooraf weten welke militaire vliegbewegingen afwijken van de gebruikelijke vluchten. Deze informatie staat op de pagina vliegbewegingen.