Air Combat Command traint bij duisternis

Gepubliceerd op 8 januari 2024 om 19:55

In de weken 2, 3, 4 en 6 traint het Air Combat Command van de Koninklijke Luchtmacht weer in de avonduren. Gevechtsvliegtuigen vliegen van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 22.30 uur. Op vrijdag wordt er alleen overdag gevlogen.

[foto Defensie]

Belang
Daadwerkelijke inzet van Nederlandse gevechtsvliegtuigen vindt vaak plaats in het donker. Oefenen bij duisternis helpt onze vliegers dan ook om zich optimaal voor te bereiden op al hun taken, waaronder de bescherming van het Nederlands grondgebied en dat van onze NAVO-partners. 

 

Oefengebied
Het vliegen vindt veelal plaats boven zee, maar het is ook noodzakelijk om tijdens duisternis boven land te vliegen. Hiervoor wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant. De vliegers worden tijdens deze vluchten ondersteund door luchtgevechtsleiders vanaf AOCS Nieuw Milligen. 

 

Onderhoud landingssystemen vliegbasis Leeuwarden
Als gevolg van gepland onderhoud aan de landingssystemen van beide start-/landingsbanen op vliegbasis Leeuwarden kan tot eind maart 2024 voor opstijgen en landen vaker gebruik worden gemaakt van de korte baan.

 

Transportvliegtuigen en helikopters
De bemanningen van transportvliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht trainen overigens het gehele jaar door in de avonduren.

Klacht geluidsoverlast vliegtuig of helikopter
Defensie streeft ernaar met zijn vliegtuigen en helikopters niet meer geluid te veroorzaken dan strikt nodig. Het is alleen niet mogelijk om iedere vorm van geluid te voorkomen.

 

Klacht geluidshinder indienen
Voor klachten over militair vliegverkeer kunt u het online klachtenformuliergebruiken.


Informatie vooraf
Wanneer mogelijk laat Defensie vooraf weten welke militaire vliegbewegingen afwijken van de gebruikelijke vluchten. Deze informatie staat op de pagina vliegbewegingen.