Beheersing eikenprocessierups 2024

Gepubliceerd op 16 april 2024 om 20:05

Eind april, begin mei begint gemeente Land van Cuijk met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. De bestrijding vindt plaats door de bomen te bespuiten met een biologisch preparaat waardoor de jonge rupsjes sterven. Dit doen we om de overlast in het komende seizoen zoveel mogelijk te beperken.

Wat is een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de grijze, harige rups van een onopvallende nachtvlinder. Deze rups leeft alleen in eikenbomen. Nog voor het uitkomen van de bladknoppen komen kleine rupsen uit de eitjes in de top van de boom. Tijdens de ontwikkeling van rups tot vlinder ontstaan er op iedere rups ca. 700.000 microscopisch kleine brandharen.

 

Gezondheidsklachten

De brandharen die zich op de rupsen en in de nesten bevinden, veroorzaken veel overlast bij mens en dier. Kom je in aanraking met de brandharen, dan kan er op een allergie lijkende reactie ontstaan op huid, ogen en luchtwegen. De reacties lopen sterk uiteen. Voor meer informatie over de eikenprocessierups verwijzen wij je door naar de website van GGD Brabant: https://www.rupsen.info

 

Beheersing en advies

Als de bladontwikkeling van de boom en de groei van de rups begint, start het bespuiten van bomen in gebieden waarin de meeste overlast wordt verwacht. Er wordt met een biologisch middel gespoten. Ondanks dat het preparaat waarmee wordt gespoten veilig is, kan het middel irritaties veroorzaken. Je wordt aangeraden uit de spuitnevel te blijven. Ook kunnen dieren beter niet grazen onder de eikenbomen, wanneer deze worden bespoten.

 

We behandelen eikenbomen van de gemeenten conform een beheeradvies gebaseerd op de feromoonvalonderzoeken van 2023 en plan van aanpak beheersing eikenprocessierups 2022 – 2026. Uit dit advies blijkt dat er in 2024 ± 2500 eiken behandeld worden met Xentari BT tegenover ± 10000 eiken in 2023.

 

In een kort tijdsbestek wordt de eikenprocessierups bestreden. Om de uiteindelijke overlast zoveel mogelijk te beperken is het soms nodig 24 uur per dag, 7 dagen per week door te gaan met de werkzaamheden. Wij vragen hiervoor begrip.

 

Melden van een nest

Wanneer je een nest in de openbare ruimte ziet, meld deze dan via MijnGemeente-app onder het kopje ‘Eikenprocessierups’. Om een goed beeld te krijgen waar nesten zich bevinden, vragen we je zo exact mogelijk de locatie van het nest te vermelden. Afhankelijk van de locatie bepalen wij of het nest wordt verwijderd of bestreden.

 

Beheersingskaart

Via de website https://www.gislandvancuijk.nl/cook/bomen kun je zien op welke locatie preventief wordt bespoten. De bestrijding wordt voor het noordelijk deel gedaan door Engelen Groen uit Uden en voor het zuidelijk deel door Van Doorn uit Geldermalsen.