Vliegbewegingen boven de Peel Green Strike

Gepubliceerd op 2 mei 2024 om 20:26

Van dinsdag 14 t/m donderdag 16 mei wordt er in de ochtend en middag gevlogen boven de Peel. De training staat in het teken van het aanvragen van luchtsteun.

De militairen die luchtsteun aanvragen noemen we ook wel Joint Terminal Air Controllers (JTAC). De JTAC is een gekwalificeerde operator die in staat is om, vanuit een vooruitgeschoven positie, gevechtsvliegtuigen, aanvalshelikopters en bewapende UAV’s aan te sturen boven het inzetgebied. De JTAC wordt vaak gezien als een missie essentiële functie vanwege het belang van luchtsteun bij hedendaagse Speciale Operaties. De militairen volgen de opleiding tot Joint Terminal Air Controller bij de School Grond‐Lucht Samenwerking.

 

Er wordt gevlogen met de civiele vliegtuigen L‐39 Albatros en Learjet. Mogelijk nemen militaire gevechtsvliegtuigen F-16 en F-35 deel aan deze oefening. Op het moment van schrijven is dit nog niet bevestigd.

 

Vliegbewegingen

Dinsdag 14 mei gehele dag

Woensdag 15 mei middag en avond

Donderdag 16 mei gehele dag

 

Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen er voor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd.

 

Klacht geluidshinder vliegtuig of helikopter
Defensie streeft ernaar met zijn vliegtuigen en helikopters niet meer geluid te veroorzaken dan strikt nodig. Het is alleen niet mogelijk om iedere vorm van geluid te voorkomen.

 

Klacht geluidshinder indienen
Voor klachten over militair vliegverkeer kunt u het online klachtenformulier gebruiken.


Informatie vooraf
Wanneer mogelijk laat Defensie vooraf weten welke militaire vliegbewegingen afwijken van de gebruikelijke vluchten. Deze informatie staat op de pagina vliegbewegingen.