Inspiratiedag bij De Avonturentuin

Gepubliceerd op 17 mei 2024 om 15:16

Bodem-, modder- en paardenweidespecialist “We willen met De Avonturentuin onze passie voor paarden en natuur graag met anderen delen.”

Janneke Langen zegt het met een lach terwijl ze door haar uitgestrekte natuurinclusieve paardenweide achter haar huis aan Hulder 10 in Vierlingsbeek loopt.  “Het doel van De Avonturentuin is om jong en oud te informeren en te inspireren over het belang van natuurbehoud en -herstel. Kennis is immers pas van waarde als je ze deelt.”

janneke-in-avontuur-standard.jpg


Tijdens de Inspiratiedag op zondag 26 mei van 10.00 tot 16.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom om op locatie een kijkje te komen nemen in De Avonturentuin, die onder meer bestaat uit een circa 750 lang wandelpad langs de rand van de grootste weide met verschillende natuurlijke toestellen, zoals houten klimtoestellen, informatiebordjes over het

overzicht-avonturentuin-standard.jpg spelen-in-avonturentuin-standard.jpg

plaatselijke planten- en dierenrijk, zoals de das, en kleinere weiden met wandelpaden voor paarden. “Eigenlijk runnen we een avonturentuin voor mens en paard”, grijnst Janneke, die zichzelf een ‘echt paardenmeisje noemt’. “Ik heb veel paarden van topklasse gereden en dat mag ik nu nog voor verschillende eigenaren doen. Ik heb zelf ook de nodige wedstrijdervaring in alle takken van de paardensport, met name in de dressuur. Verder verzorg ik trainingen voor paarden. Het is zo gaaf om als één te kunnen bewegen met het paard. Een paard moet per dag minimaal 16 kilometer kunnen lopen. Dat is gezond voor het dier, net zoals het voor mensen erg gezond is om meer te wandelen, of in ieder geval meer in beweging te komen. In de natuur heeft een paard immers ook geen arts, diëtist of therapeut. Mensen kunnen hun paard bij ons ook vakantie laten vieren of laten verzorgen.”
Tevens kunnen de bezoekers tijdens de Inspiratiedag de verschillende gewassen, ondergronden, omheiningsmethoden en verrijkingselementen bewonderen. Bovendien krijgen ze informatie over allerlei ontwikkelkeuzes op het gebied van bijvoorbeeld ontwerp, aanleg en onderhoud van een natuurinclusief paardenleefgebied, maar ook over moddermanagement, weidebeheer en verrijkingselementen.

“Of daar werk in is?”, zo herhaalt Janneke, die De Avonturentuin samen met haar man Fabian runt, de vraag van de verslaggever. “Ja, zeker, het afgelopen halfjaar hebben we rond de honderd locaties in Nederland en België bezocht om mensen met paarden, particulieren en bedrijven, op basis van wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring te adviseren over ons concept. Het is een nichemarkt, maar wel een groeiende. Zowel de avonturentuin als de natuurinclusieve paardenweide zijn vormgegeven met een gezonde bodem als uitgangspunt om modder te voorkomen en groei van een gezonde vegetatie op, onder en rondom het perceel te ondersteunen en te versterken. Passend bij dit concept leven paarden bij De Avonturentuin in een kudde met 24/7 bewegingsvrijheid door middel van wandelpaden die uitkomen op meerdere voerpleinen en weiden. Ook besteden we  veel aandacht aan onder meer bodemleven, biodiversiteit, planten, dieren en andere micro-organismen en het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen. Een gezonde paardenweide start immers bij een gezonde bodem.” Met een lach: “Het meest geniet ik van het beeld van blije spelende kinderen in de tuin en paarden die in alle vrijheid in hun kudde hapje stapje door onze natuurinclusieve dierenweide bewegen.”

Tijdens de Inspiratiedag worden er om 11.00, 13.00 en 15.00 uur rondleidingen geven. Tevens kunnen de bezoekers bij de kraampjes van een aantal partners van De Avonturentuin een demonstratie bijwonen. Onder meer Mijn paard in beweging (paardensportmasseuse), Paardinclusief (landschapsinrichting en weidebeheeradvies), Creatief voor paarden en dieren (duurzame handgemaakte verrijkingselementen), D-tails (leverancier voor onder meer kruiden en de kruidenbar voor paarden), Root Ranche (het mobiele paardenbad) en Horse Power Life Power (voor een diepere connectie met je paard) zijn van de partij.
Voor deelname aan de Inspiratiedag is tevoren aanmelden verplicht. Een ‘kaartje’ kost 5 euro. Voor alle bezoekers staat een goodiebag klaar. Ook worden er allerlei acties gehouden.  Kijk voor informatie over het concept van De Avonturentuin op www.avonturentuinvierlingsbeek.nl. Aanmelding voor de Inspiratiedag kan onder het kopje Shop (inspiratiesessies).