De rode draad van Joke Koppers ” TEXTIEL”

Gepubliceerd op 6 juni 2024 om 19:38

Het is niet “zomaar” werken met lapjes…

Van jongs af aan was Joke bezig met lapjes. Als kind maakte ze voor haar poppen de kleertjes en naaide ze veel voor zichzelf.  Daarnaast maakte ze ook andere dingen van stof zoals kussens, bekleedde stoelen en lampen. Het liefst was ze naar de kunstacademie gegaan. Maar in haar tijd was dat geen optie. Dat zag men niet als een beroep, maar meer als vrije tijdsbesteding. Tevens zag men die wereld voor een net, katholiek meisje niet zo zitten. Na de Z-verpleging en de sociale academie ging ze op haar 34e naar de kunstacademie waar ze afstudeerde op het ontwerpen van stoffen.     

Kenmerkend in haar werken, zijn de vrolijke taferelen, ritme, sfeer en kleur gebruik. Alles moet kloppen, en zeker de kleuren! En dat strookt dan weer met haar sprankelende verschijning en optreden.

Opdrachtgevers zijn meestal particulieren. Als eerste rijst altijd de vraag waarvoor het werk is bedoeld.  Een raam,  een deur of tussenwand? Dus Joke gaat eerst terplekke kijken om te zien wat technisch haalbaar is én maakt zij panelen die ze zelf ook mooi vindt.  Dan wordt er getekend en een ontwerp gemaakt. De stoffen worden zorgvuldig uitgezocht, geverfd en op maat geknipt, genaaid en afgewerkt. Het laatste gebeurt - bij een deur - tussen de glasplaten in, of anders tussen twee acrylplaten. Het uitzoeken van de stoffen is belangrijk. Het moeten altijd transparante stoffen zijn zoals bijvoorbeeld zijde, chiffon, hele dunne katoen, linnen, kaasdoek, organza, vitrage, tule of kant. Uiteindelijk moet het werkstuk aan beide zijden mooi worden. Joke maakt gebruik van een wateroplosbare stof. Zonder dat materiaal kan ze niet transparant werken. Een andere optie is het werkstuk te verlijmen op schilders doek, zodat het als schilderij dienst kan doen.

In de jaren 90 was Joke eigenaresse van Galerie en beeldentuin, Op ’t Vurige Ros te Sint Anthonis. Haar inspiratie haalt ze vooral uit haar omgeving, natuur, architectuur en kleuren om haar heen. Daarnaast kon zij haar hartje ophalen aan de verre en lange reizen zoals bijvoorbeeld naar Azië. Ze vindt het jammer dat in Nederland textiel toch een beetje oubollig gevonden wordt, terwijl er zoveel fraaie dingen mee kunnen worden gemaakt,

Joke geeft ook workshops en lessen aan kleine groepen in haar eigen atelier te Stevensbeek. Daarnaast bezoekt ze graag musea en doet ook daar inspiratie op.

 

Demonstratie Soluvlies

Locatie Cerespark 19, Stevensbeek

Datum 16 juni

Tijd 13.00 -17.00u

Aanmelden schriftelijk op: vanhoekkoppers@gmail.com

Kosten gratis

Foto’s Joke Koppers